A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Long Blondes-díva Kate Jackson nyolc év után szólóban tér vissza

2016. március 1., 18:33

A 2006-os brit indie rock színtéren az Arctic Monkeys mellett a másik sheffieldi befutó a Long Blondes volt három lány és és két fiú taggal: az NME Awards-gálán ők nyerték a legjobb új felfedezettnek járó díjat, Someone To Drive You Home című debütalbumuk producere a Pulp-tag Steve Mackey lett, a képzőművész-énekesnő Kate Jackson az év végi cool lista élbolyába is bekerült. Az Erol Alkannal felvett 2008-as „Couples” megjelenése után azonban gitárosuk és fő dalszerzőjük, Dorian Cox egy szélütéstől lebénult, és a zenekar feloszlott. Az énekesnő rögtön neki is állt első szólólemezének az egykori Suede-gitáros Bernard Butler társaságában – de csak 2016-ra készült el vele!

longblondes

A vagány posztpunk/new wave énekesnők (Debbie Harry, Chrissie Hynde, Siouxsie, az X-Ray Spex-frontcsaj Poly Styrene stb.) méltó követőjeként, Gwen Stefani angol iparvárosi indie rock ellenpontjaként, sőt bizonyos kritikusok által „a női Jarvis Cockerként” is méltatott 1979-es suffolki születésű Kate – aki mögött a Long Blondesban két szerelmespár zenélt – már 2009-re elkészült első szólódalaival: a Bernard Butlerrel írt és felvett Wonder Feeling és The Atlantic című dalokat abban az évben még Madame Ray művésznéven próbálta kiadni, de végül csak 2011-ben jelentette meg őket saját neve alatt egy dupla A-oldalas kislemezen (közben egy ideig a Kate Jackson Group zenekarnévvel is próbálkozott). Utána néhány évre elhúzott Rómába, hogy inkább másik szenvedélyének, a festészetnek éljen, és végül csak 2015-ben fejezte be Bernard Butlerrel a félbehagyott szólóalbumát, miközben az élő koncertekhez egy új együttest is szervezett maga köré Kate Jackson And The Wrong Moves néven.

katejackson-wrong1

A filmes hangulatok (Wim Wenders, David Lynch, Wong Kar-Wai és fő helyen a Radio On című kultikus 1979-es fekete-fehér Christopher Petit-road movie) ihlette, sőt párhuzamosan a brutalista építészet témakörében egy festménysorozat-kiállítást is kapó British Road Movies című első Kate Jackson-album május 20-án jelenik meg – és tegnap egy új számot is bemutattak róla Metropolis címmel.

FRISSÍTÉS: április elején az album The End Of Reason című nyitódala is felkerült az énekesnő SoundCloud-oldalára!

.
katejackson-paint

katejackson-16

.
a 2011-ben Kate Jackson Group név alatt ingyenes letöltésként közzétett Date With Dawn című dal:

katejackson-wonder

az első hivatalos kislemez 2011 decemberéből a Wonder Feeling és The Atlantic című Jackson/Butler-szerzeményekkel, melyek a 2016 -os albumra is átkerültnek majd:

a MySpace-en 2010-ben közzétett Homeward Bound című dal, mely szintén felkerül majd az albumra:

.
mutatóba itt egy összeállítás a Long Blondes leghíresebb számaiból is, a feloszlás évétől visszafelé egészen az alakulás évéig:

Guilt (2008)

Giddy Stratospheres (2007-es verzió)

Once And Never Again (2006)

Weekend Without Makeup (2006)

Separated By Motorways (2005)

Appropriation (By Any Other Name) (2005)

Giddy Stratospheres (2004-es verzió)

.
a szólóalbum borítója és számsorrendje:

Kate Jackson: British Road Movies (2016)

The End Of Reason
Homeward Bound
Metropolis
Wonder Feeling
16 Years
Lie To Me
Stranded
The Atlantic
Last Of The Dreamers
Velvet Sofa From No 26

katejackson-album

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39