A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Mezzanine XX1 – Massive Attack-turné Velvet Underground-, The Cure- és Ultravox-átdolgozásokkal

2019. január 30., 6:16

A Massive Attack 2016-ban a remek klipsorozattal (Take It There, Voodoo In My Blood. Ritual Spirit, Come Near Me, The Spoils) megtámogatott Ritual Spirit/The Spoils lemezpár idején kezdett újra turnézni (a 2017-2018-as szakaszon tavaly Budapestre is jutott fellépés), ám az 1998-as Mezzanine album két évtizedes jubileumi koncertsorozata már 2019-re csúszott át. A Mezzanine XX1 műsor szenzációját – a Cocteau Twins-énekesnő Elizabeth Fraser visszatérése mellett – Pete Seeger-, Velvet Underground-, The Cure- és Ultravox-feldolgozások jelentik.

A bristoli triphop alapzenekarának kilencvenes évekbeli csúcskorszakát lezáró Mezzanine című harmadik nagylemez dark triprockos anyagára épített idei múltidéző turnéhoz a két megmaradt alaptag, az olasz számazású graffitiművész-frontember 3D (született: Robert Del Naja, 1965) és a fekete rapper Daddy G (Grantley Marshall, 1959) mellé nem tért vissza az album megjelenése után kilépett DJ Mushroom (Andrew Vowles, 1967), viszont a ’98-as lemez sztárvendég-énekesnője, Liz Fraser és persze az állandó vendégművésznek számító Horace Andy (Horace Keith Hinds, 1951) jamaikai reggae-énekes is jelen van a koncerteken.

A hét elején Glasgow-ból indult (múlt éjszaka pedig Manchesterbe is eljutott) Mezzanine XX1 turnéműsorban az aktualizálást a zenekarvezető 3D és a videoművész Adam Curtis által összeállított harcosan politikus és disztópikus hangulatú háttérvetítés jelenti, no meg az, hogy az 1998-as album kulcsdalai mellett az azokba került hangmintákat adó számok is elhangzanak a Massive Attack feldolgozásában: a sor a néhai amerikai bendzsós-folkénekes Pete Seeger ötvenes évekbeli háborúellenes protest songjától, a Velvet Underground hatvanas évtized végi melankóliáján át a Cure és a korai Ultravox hetvenes évek végi posztpunkjáig terjed, sőt Horace Andy még egy tizenéveskori reggae-szerzeményét is elénekli.

a Lou Reed által írt I Found A Reason című 1970-es Velvet Underground-dal, melynek hangmintája a Risingson visszatérő eleme lett:

.
a Risingson másik hangmintája a Where Have All The Flowers Gone? című Pete Seeger-dalból jött, melyet itt Elizabeth Fraser énekel:

.
a Cure-féle 1978-as 10:15 Saturday Night, melynek részletei a Man Next Door című 1968-as John Holt-szerzemény átiratába kerültek:

.
az 1977-es punkévből való ROckWrok című korai Ultravox-dal, melynek hangmintáját az Inertia Creepsben használták:

.
Horace Andy 1969-es See A Man’s Face szerzeménye, melynek szövegét átvitte a Mezzanine album (Exchange) című bónuszdalába:

.
az Exchange zárójel néküli írt című instrumentális alapverziója élőben a múlt éjszakai manchesteri koncerten. . .

. . . a Mezzanine album címadó száma ugyanott. . .

. . . és a Group Four című hosszú záródal Elizabeth Fraser közreműködésével:

.

a Mezzanine XX1 műsor, melyben a Seeger-feldolgozás mellett a Black Milk, Teardrop és Group Four című dalokat is Liz Fraser énekli. . .

I Found A Reason (The Velvet Underground-feldolgozás)
Risingson
10:15 Saturday Night (The Cure-feldolgozás)
Man Next Door
Black Milk
Mezzanine
Exchange
See A Man’s Face (Horace Andy-dal)
Dissolved Girl
Where Have All The Flowers Gone? (Pete Seeger-feldolgozás)
Inertia Creeps
Rockwrok (Ultravox-feldolgozás)

Angel
Teardrop
Group Four

. . .és összevetésként a teljes 1998-as Mezzanine album számsorrendje:

1. Angel
2. Risingson
3. Teardrop
4. Inertia Creeps
5. Exchange
6. Dissolved Girl
7. Man Next Door
8. Black Milk
9. Mezzanine
10. Group Four

11. (Exchange)

.
ráadásként itt egy öt hónappal ezelőtti kép a nyilvános koncerten utoljára 2012-ben éneklő Elizabeth Fraserről, aki tavaly szeptember elején John Grant kíséretében mintegy 40 néző előtt lépett fel egy zártkörű londoni rendezvényen, ahol tilos volt kamerázni:

David Byrne: The Fat Man’s Comin’ – karácsonyi dal a kövér Télapóról
dec. 2., 17:30
Gaz Coombes – klipdalok a Supergrass-frontember új Turn The Car Around szólóalbumáról
nov. 30., 10:51
Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08