A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A mesterséges intelligenciát is segítségül hívták a Brian Enóról szóló dokumentumfilm készítésekor

Wágner Gábor
2024. február 19., 18:31

A puritán és lényegretörő című (Eno) dokumentumfilmet az idei Sundance filmfesztiválon mutatták be először. Európai, pontosabban brit premierje pedig április 20-án lesz Londonban. De hogy pontosan ugyanazt a verziót látják-e majd Angliában, mint az USA-ban, az egyáltalán nem biztos.

A rendező Gary Hustwit mielőtt filmezéssel kezdett foglalkozni, a zeneiparban dolgozott. Filmje készítése során jutott az eszébe, hogy segítségül hívja a mesterséges intelligenciát. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a dokumentumfilmben feldolgozott zenei korszakai a címszereplőnek, illetve az érintett témák az egyes vetítések során eltérő sorrendben kerülnek majd bemutatásra, így minden vetítés kicsit más lesz, mint az előző, mint a többi, mert mindig keverni fogja a film eseményeinek sorrendjét. Erre pedig azért került sor, mert a rendező szerint egyszerűen unalmasok a szokványos, művészekről szóló doksik, és valamivel szerette volna feldobni a Brian Enóról szólót, pláne, hogy a zenész mindig is élen járt a modern technológia vívmányainak használatában. Hustwit szerint ez olyan lesz, mint amikor egy zenekar eljátssza minden egyes koncertjén ugyanazt a számot, de mindig kicsit másképp.

Az Eno című dokumentumfilmben természetesen csupa Brian Eno zene hangzik majd el, köztük pár olyan is, amit még sosem hallott a közönség. Ezek közül egy már hallgatható, egyébként pedig  még idén érkezik majd egy gyűjteményes lemez a filmben elhangzó zenékből.

Szerző: Wágner Gábor