A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Nagy Sziget Bakancslista, csütörtök: a megbánhatatlan Rihanna

2016. augusztus 11., 6:32

A barbadosi énekesnő a modern popszakma olyan természeti jelensége, akit lehet szeretni vagy nem szeretni, de egyszer az életben mindenképp látni kell. Rihanna olyasféle program, melyen nem vívódik az ember, hanem ösztöneinek engedelmeskedve gyarapítja a nagyszínpad előtti tömeget.

rihanna-bitch-video

Rihanna Budapestre jön – önmagában is elég érv ahhoz, hogy a rajongók megborzongjanak, az átlagemberen pedig valami furcsa elégedettség legyen urrá. A Sziget idei nagy dobásaként beharangozott énekesnő érkezése nem az rá hulló Grammy-eső vagy az ipari standardként számontartott combhossza miatt válik naptári jelentőségűvé: önmagában egyik összetevő sem nyom eleget a latban, további részletekkel együttesen megalkotják azt, amit 2016-ban popkulturális ikonnak nevezhetünk. Rihanna munkásságát jelen korunk teszi azzá, ami: kontextusba helyezve őt magát, mint előadót, mint zenészt és nem utolsó sorban, mint nőt.

Rihanna fellépésére a legkülönfélébb jelzőket aggathatnánk anélkül, hogy valótlanságot állítanánk: kihagyhatatlan, hangsúlyos, kápráztató. Mi mégis csak annyit súgnánk mindazoknak, akik – márha van jegyük – mégis hezitálnak a csütörtök esti, nagyszínpados, babonázó popművel kapcsolatban: egyszerűen nem létezik forgatókönyv, melyet megbánásra ad okot vagy alkalmat.