A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Nagy Sziget Bakancslista, hétfő: a megmagyarázhatatlan Noel Gallagher

2016. augusztus 15., 8:05

Csupán idő kérdése, hogy az Oasis körüli zsongás végre orvosi elnevezést kapjon, ez pedig kizárólag a brit zenetörténelem legmorcosabb testvérpárjának köszönhető. Bár vitatható, hogy a vérszerinti frontemberek cicaharca pontosan miért is számít hírértékűnek hét évvel az Oasis felbomlását követően, az anyazenekart pótló formációk közül minden bizonnyal a Noel Gallagher irányította, a Sziget Nagyszínpadán fellépő High Flying Birds példázza legszebben: mi lett volna, ha.

noelgallagher

Az Oasis a modern brit zenetörténelem anomáliája, mely kellemes vagy kellemetlenebb formában, de mindaddig kísérteni fog bennünket, míg a Gallagher testvérek úgy nem döntenek, ellentéteiket félretéve újraformálják minden indie zenekar előképét.

Az igény szemmel láthatóan adott, úgy a közönség, mint a tagok részéről, melyet mit sem bizonyít jobban, hogy a Gallagher testvérpár közötti, rövidtávon vicces, hosszútávon nyomasztó nyilatkozat-kommunikáció mellett is mindenki létrehozta a maga Oasis-pótlékát. Az anyazenekar 2009-es felbomlásának legharsányabb szülötte pedig nem más, mint az eredeti zenészgárdát felvonultató Noel Gallagher’s High Flying Birds, mely – szünetet sem hagyva – már 2010 óta dübörög, lényegében ott folytatva a történetet, ahol az Oasis abbahagyta.

A múló idő úgy hozta, a Gallagher-féle torzított popakkordok műfaja ma már majdhogynem klasszikusnak számít, és kitől is lehetne hitelesebb a nem is oly rég volt múlt megidézése, mint egy ismeretlen tényezők által, ismeretlen körülmények közt idollá emelt előadótól. Részünkről Noel Gallagher Oasis-érából kikapott idézetével járulnánk hozzá a High Flying Birds hétfői, szigetes fellépéséhez: „Egyáltalán nem vagyunk arrogánsak, csak úgy gondoljuk, mi vagyunk a legjobb zenekar a világon.”

A Noel Gallegher’s High Flying Birds hétfőn, 19:30-tól koncertezik a Sziget Nagyszínpadán.