A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Nagy Sziget Bakancslista, szerda: az obszcén és szexi Die Antwoord

2016. augusztus 10., 6:19

Die Antwoord-nál egyszerűen nincs jobb dél-afrikai freak-rap duó a világon, ezt a dicsőséget pedig az sem árnyékolhatja be, hogy a fokvárosi együttes a kategória lényegében egyedüli versenyzője. Nem véletlen, hogy a Sziget szerdai startját nem is koronázhatja más, mint vicsorgó arany fogsorok, sebesen pörgő nyelvek és a metszetben születő bizarr színpadi jelenetek.

Die-Antwoord-2

A Sziget Fesztivál minden évben egészen másként érdekes programmal áll elő. Az idei év kínálata pedig olybá fest, lehetővé teszi, hogy egyhetes koncerttúrát állíthassunk össze, minden nap kiemelve egy-egy világklasszis, Magyarországon hiánycikknek számító előadó koncertjét, annak érdekében, hogy a fesztivál végére bárki képbe kerülhessen a világ popszakmájának jelen állásával kapcsolatban. A Nagy Sziget Bakancslista garantáltan fájdalommentes.

Külső szemlélő számára a dadaizmus gyakran nem tűnhet másnak, mint infantilis mulatozás, az önmagáért levő művészet, mely lényegében bármi lehet, de legkevesebb harsány és irritáló. Az efféle megnyilvánulásokat a szakirodalom is inkább önkéntelen, orvosi rendelleneségként kezeli, miszerint a dadaizmus halála, a mű vagy művész dadaistaként való beazonosítása.

Yolandi Visser és Ninja, a freak-rap duó Die Antwoord két frontembere karrierjük során még egyszer sem voltak hajlandóak felülni a műelemzés avíttas trükkjének. Agresszív és leginkább szintetikus tudatmódosítókra optimalizált dalaikkal látszólag gyermeki ösztönösséggel egyensúlyoznak a trash-előadók és a rave-művészek táborai közt, miközben látszólag a színpadi adrenalinfröccsön kívül minden hidegen hagyja őket.

A formáció szeptember 16-án jelenteti meg vadonatúj, Mount Ninji And Da Nice Time Kid című albumát, melynek dalai azonban már a nyári fesztiválkoncertek programjában is felbukkannak. A Die Antwoord augusztus 10-én, 19:30-tól hallható a Sziget alig pár hete autóbalesetben elhunyt, legendás programszervezőjéről, Dan Panaitescuról elnevezett Nagyszínpadán.