A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Nagy Sziget Bakancslista, vasárnap: a kegyes hazugság Sum 41

2016. augusztus 14., 0:04

Szögezzük le, napjaink punkjának szinte semmi köze a valódi punkhoz, a kanadai punknak pedig még annyi sem. A Sum 41 mindezek fényében napjaink vezető kanadai punkzenekara, melyet bűn lenne kihagyni, amennyiben az ember harminc közeli, volt gyerekszobája s a nyári fesztiválozást a kollégákkal bartelezett szabadnappal teszi lehetővé.

sum-41-kerrang-tour-2016

A Sum 41 annak ellenére él és virul, hogy lassacskán negyvenhez közelítő tagjaira már vajmi nehezen lehetne ráfogni, hogy a mindenkori tinédzserek zászlóhordozói. A kanadai pop-punk együttes immár húsz éve mestere az ugrálós, neonszínű és mindenekelőtt politikailag korrekt lázadásnak: ők azok a mindnyájunk által ismert látens külvárosi vagányok, akik életük során már majdnem elkövettek egy-egy csínyt, azonban a következményektől való félelem mindig megtartotta őket a polgári küszöbön. Elvégre, senki nem szeretne bajba keveredni.

Az ezredfordulón lényegében a Blink 182-vel párhuzamosan berobbanó zenekar az ezredforduló inkább elveszett, mintsem dühös, identitáskereső generációjának kalauzává vált, olyan összetéveszthető, ám megkérdőjelezhetetlen indulókkal, mint az In Too Deep vagy a Still Waiting.

Aki e két dal címére önmagában is felkapja a fejét, valószínűleg nem szorul további noszogatásra, ugyanakkor a Sum 41 olyan metafora, mely bárki számára tanulságos: talán a világos nincs még egy zenekar, mely ilyen pontosan szemléltetné, mit tett az élet a kilencvenes évek tinédzsereinek álmaival, hogy miként tört bele sokak dédelgetett, reményteli reménytelensége a mindennapok szürke betontömbjébe.

A Sum 41 vasárnap 17:45-től koncertezik a Sziget nagyszínpadán.