A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Pop-art pápája: Andy Warhol

2015. február 22., 17:25

Mersz > a kultművészet kozmonautái 13. > Szerkesztő: Triceps

2015. február 24. > Kedd 19-20:30 óra.

Andy Warhol, a popkultúra egyik legnagyobb alakja 1928. augusztus 6-án Andrew néven született Pittsburghben. Szülei, Ondrej Varhola és Julia Zavacky, ruszinokhoz tartozó lemkók, a magyarországi Mezőlaborcból (Medzilaborce, ma: Kelet-Szlovákia) vándoroltak ki Amerikába. Warhol édesanyjával magyar-ruszin keveréknyelven beszélt. Megint egy magyar.

Andy megcsókolja John Lennont (Christopher Makos fotója, 1978)

Andy megcsókolja John Lennont (Christopher Makos fotója, 1978)

https://www.youtube.com/watch?v=GDv0SHItG-4

„Szeretem Los Angelest. Szeretem Hollywoodot. Csodálatosan szépek. Minden műanyagból van, de én szeretem a műanyagot, s magam is műanyagból szeretnék lenni. A jövőben mindenki egy negyed órára népszerűvé válik.” Andy (Stockholm, 1968)

https://www.youtube.com/watch?v=Ejr9KBQzQPM

Jørgen Leth: Andy Warhol Burger King Whoppert eszik (1982)

„Azért festek így, mert géppé szeretnék válni. Bármit is csinálok, úgy teszem, mint egy gép, mert ez az a mód, ahogyan dolgozni akarok. Azt hiszem, nagyszerű lenne, ha mindannyian ilyenek lennénk.” Andy (Stockholm, 1968)

„Nem törődöm az élet művészetével… A pénz egyáltalán nem aggaszt, bár néha megkérdezem magamtól, hol van. Valakinek mindene megvan.” Andy (Stockholm, 1968)

https://www.youtube.com/watch?v=KnhqRiJ4KH8

„Veszünk egy kis csokoládét… meg két szelet kenyeret… a csokoládét a kenyérszeletek közé helyezzük, és így szendvicset készítünk. Ez lenne a sütemény.” Andy (New York, 1975)

Vers: Slavko Matković. Ének/hang: Brenner Zoltán, Triceps

Vers: Slavko Matković. Inspiráció: Németh Péter Mikwla. Ének/hang: Brenner Zoltán, Triceps

Zé és én kitaláltunk egy szonettet, ami szétcsap és meggyötör bennünket, és egy Matković-vers ismételgetéséből áll. A szonettet egyszer teljesen szándékosan leöntötték 14 Kőbányai Világos csapolt sörrel. A szonett valóban csúnyán bűzlik, vizuálisan randa, a habja szétcsorog és öntudatlanul rendetlen. 1995-ben a váci Cifrakerti Sörözőben volt bedöntve, 0,5 literes korsókból. Mikwla-Varhola szonettjének ismételgetése a sör mennyiségének fogyásával van korlátozva.