A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Pop-art pápája: Andy Warhol

2015. február 22., 17:25

Mersz > a kultművészet kozmonautái 13. > Szerkesztő: Triceps

2015. február 24. > Kedd 19-20:30 óra.

Andy Warhol, a popkultúra egyik legnagyobb alakja 1928. augusztus 6-án Andrew néven született Pittsburghben. Szülei, Ondrej Varhola és Julia Zavacky, ruszinokhoz tartozó lemkók, a magyarországi Mezőlaborcból (Medzilaborce, ma: Kelet-Szlovákia) vándoroltak ki Amerikába. Warhol édesanyjával magyar-ruszin keveréknyelven beszélt. Megint egy magyar.

Andy megcsókolja John Lennont (Christopher Makos fotója, 1978)

Andy megcsókolja John Lennont (Christopher Makos fotója, 1978)

„Szeretem Los Angelest. Szeretem Hollywoodot. Csodálatosan szépek. Minden műanyagból van, de én szeretem a műanyagot, s magam is műanyagból szeretnék lenni. A jövőben mindenki egy negyed órára népszerűvé válik.” Andy (Stockholm, 1968)

Jørgen Leth: Andy Warhol Burger King Whoppert eszik (1982)

„Azért festek így, mert géppé szeretnék válni. Bármit is csinálok, úgy teszem, mint egy gép, mert ez az a mód, ahogyan dolgozni akarok. Azt hiszem, nagyszerű lenne, ha mindannyian ilyenek lennénk.” Andy (Stockholm, 1968)

„Nem törődöm az élet művészetével… A pénz egyáltalán nem aggaszt, bár néha megkérdezem magamtól, hol van. Valakinek mindene megvan.” Andy (Stockholm, 1968)

„Veszünk egy kis csokoládét… meg két szelet kenyeret… a csokoládét a kenyérszeletek közé helyezzük, és így szendvicset készítünk. Ez lenne a sütemény.” Andy (New York, 1975)

Vers: Slavko Matković. Ének/hang: Brenner Zoltán, Triceps

Vers: Slavko Matković. Inspiráció: Németh Péter Mikwla. Ének/hang: Brenner Zoltán, Triceps

Zé és én kitaláltunk egy szonettet, ami szétcsap és meggyötör bennünket, és egy Matković-vers ismételgetéséből áll. A szonettet egyszer teljesen szándékosan leöntötték 14 Kőbányai Világos csapolt sörrel. A szonett valóban csúnyán bűzlik, vizuálisan randa, a habja szétcsorog és öntudatlanul rendetlen. 1995-ben a váci Cifrakerti Sörözőben volt bedöntve, 0,5 literes korsókból. Mikwla-Varhola szonettjének ismételgetése a sör mennyiségének fogyásával van korlátozva.

A Warpaint egy új meglepetés dallal ünnepli meg 20 éves fennállását
febr. 18., 9:14