A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Pussy Riot-lányok is bejelentkeztek a Sziget Fesztiválra!

2015. augusztus 10., 15:12

A Sziget Fesztivál ma indult, és máris itt egy szenzációs friss bejelentés: az Óbudai-szigeten zajló rendezvényre az orosz Pussy Riot-lányok is ellátogatnak! A Putyin-rendszer elleni punkos gerilla-performanszokkal elhíresült kollektíva vezércsajai, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina az elmúlt télen a Vice magazin sztárparádés New York-i koncertjén is feltűntek, majd több dallal és videoklippel is előálltak, de hozzánk nem zenei produkcióval érkeznek: augusztus 14-én egy nyilvános interaktív kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt.

A Sziget ma délután kiadott sajtóanyaga szerint a 2012-2013 folyamán bebörtönzött, majd a 2014-es téli olimpia idején Szocsiban megkorbácsolt orosz aktivista lányok – akik több 2015-ös nyilvános jelenésük között a Glastonbury fesztiválon is tartottak közönségtalálkozót – a szigetes fellépésért kapott gázsijukat egy általuk támogatott emberi jogi szervezetnek ajánlják fel.

Pussy Riot a júniusi Glastonbury fesztiválon:

a lányok egyik legjobb akcióvideója a Kroptkin vodka című dalukhoz 2011 végéről:

Nagyezsda legutóbb június 12-én került rendőrkézre egy moszkvai téren, ahol az Oroszország napja nevű nemzeti ünnephez időzítve rabruhában előadott zászlóvarró performanszával a börtönből szabadult nők helyzetére kívánta felhívta a figyelmet.

pussyriot-varr

pussyriot-nadia15square2

.
a Sziget hivatalos sajtóanyaga:

Pussy Riot a Szabadság Szigetén

A Sziget kezdete előtti utolsó pillanatokban kiderült: a feminista-punk-aktivista, Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar két emblematikus frontembere, Nadja és Mása, a Glastonbury fesztivál után a Szigetre is ellátogat, ahol egy nyilvános, interaktív színpadi beszélgetésen vesznek részt. Augusztus 14-én “puncilázadás” a Fesztiválköztársaságban.

2011-szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította egy maroknyi orosz fiatal lány, élükön Nagyezsda Tolokonnyikovával és Marija Aljohinval a Pussy Riot punk-aktivista formációt, s a lányok később Putyin–ellenes performancaik, kirakatperük, bebörtönzésük és munkatábori meghurcolásuk okán váltak világszerte ismertté. Végül, olyan sztárok aktív közreműködésével megfogalmazódó nemzetközi nyomás hatására sikerült csak visszakapniuk a szabadságukat, mint Madonna, a Red Hot Chili Peppers vagy a Franz Ferdinand zenekar. “Ráébredtünk, hogy Oroszországnak szüksége van egy harcos, punk-feminista bandára” – nyilatkozták korábban, máshol pedig így: “A Pussy Riottal az volt a célunk, hogy az egész világ nevessen Putyinon, hogy egyetlen magára valamit is adó vezető se üljön le vele egy asztalhoz”. Az együttes politikai nézetei a feminizmus és az antiautokratizmus keverékéből állnak össze. Performanszaik, dalaik feminista kiáltványok, a nemek egyenlősége és a demokrácia nevében. Legutóbb a Glastonbury fesztiválon, a világsajtó övezte hatalmas figyelem közepette mutatkoztak be. A BBC szerint “Nagyon klasszak voltak, hihetetlenül inspirálóak.”. A Pussy Riot bebizonyította, hogy a forradalom még mindig él Glastonbury-ben” – így a Guardian. Az angliai sikerükön felbuzdulva a „lányok” azzal jelentkeztek a Sziget szervezőinél, hogy a külföldön „Island of Freedom” néven hirdetett Sziget fesztiválra is szívesen eljönnének, hogy egy interaktív beszélgetést tartsanak. Ez a program egyben egy adománygyűjtő esemény is, mivel a Szigettől kapott gázsijukat az általuk támogatott emberi-jogi szervezetnek ajánlják fel. Tehát augusztus 14-én a Szabadság Szigetén a Pussy Riot tagjai hirdetik majd a szabadság igéjét.

Szerző:
A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39