A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A ROME az ukrán háborúról szóló új lemezével érkezik Budapestre

2023. május 22., 9:53

Tavalyi koncertje után új lemezével tér vissza Budapestre Jerom Reuter, luxembourgi énekes-dalszerző zenekara, a ROME. Jerom művészetében gyakran foglalkozik a történelemmel, most pedig rendhagyó módon az ukrán háborút dolgozza fel a zenekar legújabb, Gates of Europe című lemezén.  A Gates of Europe turné állomásain egyúttal adományokat is gyűjtenek ukrajnai menekültszállások számára, így összekötve a művészetet és a cselekvést. A ROME november 1-jén játszik a Dürer Kertben.

Sanzon-noir, post-industrial, avant-pop, neo-folk, énekes-dalszerző… mindezekre a címkékre szükség van, amikor megpróbáljuk leírni a ROME zenéjét, és mégis soha nem lehet igazán beskatulyázni. A projekt magja a luxemburgi születésű énekes és multiinstrumentalista Jerome Reuter. Reuter gyakran foglalkozik történelmi és összetett témákkal a világirodalmi töredékekkel átszőtt dalszövegeiben. Míg a ROME eddigi munkásságában az aktuális közéleti és világpolitikai utalások mindig is inkább burkoltak voltak, a Gates of Europe egészen más hangot üt meg: az album az ukrajnai háború közvetlen benyomásai alatt íródott. A kivételes művész mindössze néhány nappal az orosz invázió előtt, 2022 februárjában játszott szólóban Kijevben és Odesszában, és már ugyanabban az évben, júliusban visszatért Ukrajnába, hogy adományokat gyűjtsön fellépéseivel. Reuter volt tehát az első külföldi művész, aki a háború kezdete óta teljes koncertet adott ukrán földön. A háború második évében pedig, idén februárban a ROME teljes zenekari felállásban tért vissza, hogy az invázió első évfordulóján két, mára legendássá vált koncertet adjon Kijevben és Lvivben.

Gates of Europe című album lenyűgöző és aprólékosan kidolgozott gyöngyszemek sorozata, amely végigvezet minket a háború első évének eseményein. Elkötelezett európaiként Reuter számára az Ukrajna melletti kiállást természetes, demokratikus kötelességének tekinti, ugyanakkor támogatásának jellege egészen példaértékű és kompromisszummentes. Amellett, hogy rendszeresen koncertezik Ukrajnában, a Gates of Europe turnén – ahogy a korábbi európai turnéin is – adományokat gyűjt az ukrajnai menekültszállások számára. Ráadásul ezen a turnén nem csak az új album repertoárját mutatják be, hanem számos ROME-klasszikus is elhangzik majd, valamint a rajongók egy nem mindennapi meglepetésre is készülhetnek. A legújabb daluk, a Yellow and Blue azonban garantáltan a setlist része lesz. A ROME erőssége, hogy mindig sikerül a világ kimondhatatlan dolgait megragadniuk a zenében és megható élő előadásaikban bemutatni azt. Nagy gesztusok nélkül, csupán a lényegre koncentrálva.

Jegyek itt kaphatók.