A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Run Over Dogs új albumát hallottad már?

2021. május 13., 19:32

A Run Over Dogs hosszú szünet után jelentkezett új lemezzel. A Now Let The Monsters Shine brutálisan őszinte kilenc dala intenzív alkotási folyamat eredményeképp született meg a karantén alatt.  A zenekar egy ideje már nem volt aktív, az énekes-dalszerző, Czeglédi Szabolcs hosszú posztban írt arról, hogy az utóbbi három évben nem találta a helyét a színpadon zenészként, zeneszerzőként elvesztette az önbizalmát. A dalszerzéshez való visszatérést a járvány hozta el. A végeredmény egy különleges hangulatú, aprólékosan kidolgozott, kiemelkedő album. Hallgassátok csak meg.

„Hetekre bennragadtam a szobában, néha random erdőkben sétáltam és életemben először huzamosabb ideig józanul, reálisan végiggondoltam, hogy mi is történt velem az elmúlt 30 évben. A számok megírása után sokkal erősebbnek éreztem magam, hetekig az írás függőjévé váltam, és talán érezhető, hogy az utolsóként elkészült dalokat már egy, a korábbinál kiegyensúlyozottabb ember írta. Minden szám felvétele után úgy éreztem, hogy kiveszek egy téglát a táskámból és egyre könnyedebben sétálok haza a stúdióból” – meséli Czeglédi Szabolcs az alkotási folyamatról. Az album  koncepciózusan felépítve, dalról-dalra viszi végig a hallgatót az intenzív alkotási folyamaton és az úton, ami a zajos káosztól elvezet a fellélegzésig.

A lemez nyitódala:

„Ezen a lemezen minden szám egy szörny, akit harminc év alatt csendben nevelgettem, mígnem átvették az irányítást fölöttem és velük együtt én is szörnyként éltem az életemet – folytatja Szabolcs. – Az elmúlt öt évben – amióta  elkezdtem felfedni az őket féltve óvó titkaimat –, frusztrált tinédzserek módjára óriássá gyúrták magukat és a legváratlanabb időpontokban összehangolt csapásokat intéztek ellenem. Ez az időszak visszatekintve egy olyan percnek tűnik, ahol egy turbulenciába került légcsavaros repülőgépen ülök, a csipszes zacskók és a különböző merchandise termékek pedig úgy cirkulálnak, mint a színes Tetris-darabok, amik törvényszerűen rossz sorrendben érkeznek egymásra, ezért másodpercenként game over van és új játék kezdődik; újra az életemmel játszom. Ami ennél is rosszabb, hogy amíg én a gépen ültem, olyan ép ésszel felfoghatatlan események sorozata történt a világban, amiről jóérzésű ember sosem gondolta volna, hogy megtörténhetnek. Az én szörnyeim a lemez megírásával leléptek, nélkülem ragyognak tovább, itt az idő, hogy a világ is feltápászkodjon a padlóról, összevarrja felmetszett zsebeit és elzárja a kiapadhatatlannak tűnő szarcsapot.”

A lemez záró tétele:

A korábbi évek megfelelési kényszere szépen kezdett leolvadni a zenekar munkásságáról, így zeneileg is újat hozott a Run Over Dogs a Now Let The Monsters Shine hangzásával. A korábbi lemezfelvételek során ritkán kísérleteztek a stúdióban, a számokat egyben játszották fel, a cél mindig az volt, hogy minél élőbb legyen a hatás, ezúttal viszont megváltozott a munkafolyamat.  Az új album az RH stúdióban készült – ami egyben a zenekar próbaterme is –  így a nyugodt munkakörnyezet és munkatempó biztosítva volt. Emellett Gál Máté, a zenekar basszusgitárosa és egyben a lemez hangmérnöke, klasszikus dalszerzés helyett sokkal inkább a hangzások kísérletezésével töltötte az idejét, hogy megteremtse a lemez zaklatott atmoszféráját. A hangszerelésben, a számok dramaturgiájában, szerkezetében kiemelkedő szerepe van Nóvé Somának, a lemez producerének, aki mentalitásban is új szemléletet hozott a zenekarba, hiszen a legapróbb részletekben is a tökéletességre törekedett, ami korábban kevésbé volt jellemző a brigádra. Soma hangja felismerhetően hallható például a Those Days Were Tough, a Wish You Were Gone és az Oh Boy vokáljaiban is. Czeglédi Szabolcs így fogalmaz: „Azt érzem, hogy ezúttal sikerült követni és kiegészíteni a zenénket olyan sajátos hangzásbeli hatásokkal, sok esetben nyugtalanító zajokkal, amik a lehető legjobban visszaadják a szöveg, a leírt, kimerevített pillanat zaklatott hangulatát, azonban a szerkezeti és dramaturgiai átgondoltság ezt a szorongó hangulatot több helyen feloldja, aztán újra teret enged neki.”

Az albumot meghallgathatod a Spotify-on.

Fotó: Nagy Balázs

Egy metálikon felemelkedése és aláhullása: megjelent a Megadeth-főnök, Dave Mustaine önéletrajza
jún. 20., 16:10