A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Savages énekesnője és Lhasa az új Tindersticks-album két duettjében

2015. november 10., 11:58

Az őszhajú gitáros-énekes Stuart A. Staples vezette melankolikus angol kamara-pop zenekar, a Tindertsicks – mely a 2012-es The Something Rain album turnéján a budapesti A38 Hajóra is eljutott – negyedszázados fennállása alatt több férfi-nő duettet rögzített, például Isabella Rossellini színésznővel vagy a Walkabouts-tag Carla Torgersonnal is. Az együttes január 22-én megjelenő The Waiting Room című új lemezén a Savages-frontcsaj Jehnny Beth és a 2010-ben elhunyt mexikói-amerikai dalszerző-énekesnő, Lhasa de Sela is szerepel egy-egy számban.

A mexikói apától és amerikai anyától született, gyermekkorát a két ország között megosztva töltő, majd 18 évesen a kanadai frankofón kultúrába átköltöző Lhasa már La Llorona című 1997-es spanyol nyelvű debütalbumával nagy sikert aratott a world music színtéren, majd a franciaországi vándorcirkuszos élményei ihlette – már franciául és angolul írt dalokat is tartalmazó – 2003-as The Living Road albumával még magasabbra jutott művészileg. Ez időtájt már jó barátságban volt a Tindersticks-tagokkal is, akik első két címnélküli csúcsalbumuk után a kilencvenes évek második felétől Claire Denis rendezőnő (Nénette és Boni, Kínzó mindennapok stb.) állandó zeneszerzőiként szintén sokat forogtak Franciaországban: Lhasa a brit zenekar 2003-as Waiting For The Moon albumán és a frontember Leaving Songs című 2006-os szólólemezén is szerepelt egy-egy duettben, de több fellépésen is énekeltek együtt. A címnélküli harmadik Lhasa-album évében, 2009-ben is koncerteztek közösen, és Hey Lucinda címmel egy újabb duettet is rögzítettek, de annak megjelenését az énekesnő már nem érhette meg: 37 évesen hunyt el mellrákban, 2010. január 1-jén – az akkor dobozban maradt közös felvételnek pedig csak a tegnapi napon tartották meg a premierjét.

lhasa1

savages-jehnnydisma

A 2016. január 22-én The Waiting Room címmel megjelenő új Tindersticks-albumra a posztumusz Lhasa-dal mellett egy másik duett is került: a londoni Savages posztpunk csajvartett francia énekesnője, Jehnny Beth (született: Camille Berthomier, 1984) karcos hangját a We Are Dreamers! című szerzeményben hallhatjuk Stuart Staples baritonja mellett – és ehhez a dalhoz láthatjuk az első videót is abból a kisfilmsorozatból, melyet a francia La Blogothèque égisze alatt a lemez 11 számához 11 rendező forgatott (köztük maga a frontember és legnagyobb névként a már említett Claire Denis is).

a Savages énekesnőjével felvett We Are Dreamers! című friss Tindersticks-szám klipje a brazil Gabraz rendezésben és Sara Não Tem Nome performance-művésznővel:

az új Tindersticks-album Hey Lucinda című dala Lhasa de Sela énekével:

FRISSÍTÉS: pár órával később a Hey Lucinda videója is megérkezett Joe King és Rosie Pedlow rendezésében!

.
két korábbi duett Lhasával:

a Sometimes It Hurts című dal a Tindersticks 2003-as Waiting For The Moon albumáról:

a That Leaving Feeling klipdal Stuart A. Staples 2006-os Leaving Songs című szólólemezén . . .

. . . és egy Tindersticks-koncerten a montreali La Tulipe színpadán 2009 márciusában, Lhasa halála előtt néhány hónappal:

.
mutatóba itt vannak a bevezetőben említett további sztárvendéges duettek is: a Walkabouts-énekesnő Carla Torgersonnal közös Travelling Light című 1995-ös dal élőben egy 2003-as Tindersticks-koncerten . .

. . . és az A Marriage Made In Heaven 1997-es verziója Isabella Rossellinivel:

.
ráadásként itt a zenekar legutóbbi lemeze, a tavalyelőtti Across Six Leap Years című retrospektív album korábban megjelent számok 2013-ban az Abbey Road stúdióban újrarögzített verzióival:

.
az új album borítója és számlistája:

Tindersticks: The Waiting Room (2016)

01. Follow Me
02. Second Chance Man
03. Were We Once Lovers?
04. Help Yourself
05. Hey Lucinda (feat. Lhasa De Sela)
06. This Fear of Emptiness
07. How He Entered
08. The Waiting Room
09. Planting Holes
10. We are Dreamers! (feat. Jehnny Beth)
11. Like Only Lovers Can

tindersticks-waiting

PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51