A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Smiths első stúdiódemója 1982-ből – Morrissey és Johnny Marr első közös szerzeményeivel

2019. január 2., 23:59

A Smiths együttes két hajdani dalszerzőjétől 2018-ban is kaptunk új felvételeket: a szövegíró-énekes Morrissey-től a 2017-es Low In High School albumának bővített újrakiadását, a zeneszerző-gitáros Johnny Marrtól pedig a Call The Comet szólólemezt és egy Summer In The City feldolgozást. Most ugorjunk vissza 1982-be a legelső közös stúdiódemójukhoz, melyet a Smiths első basszusgitárosa tett ki YouTube-csatornájára!

A Smiths első basszusgitárosa – az első stúdiódemó, az első koncert és az első interjú idején – nem Andy Rourke volt, hanem Dale Hibbert, aki a Decibelle nevű kis manchesteri stúdió hangmérnökeként 1982 augusztusában felvette a Morrissey/Marr szerzőpáros The Hand That Rocks The Cradle és Suffer Little Children című első két elkészült szerzeményét, sőt a demón basszistaként is közreműködött. Dobolni Marr rövid életű előző együtteséből, a Freak Partyból ismert Simon Wolstencroft ugrott be (aki korábban a Stone Roses elődzenekarában, a Patrolban játszott, később pedig The Fall-tag lett), de ő nem lett a Smiths tagja  – az 1982 októberében tartott legelső koncerten már Mike Joyce ült a doboknál (a második fellépés idejére pedig a basszusgitárosnak felvett Rourke-kal már véglegessé is vált a ritmusszekció).

A Smithsből az első koncert (és a két dalszerzővel együtt hármasban adott első interjú) után nem sokkal kirúgott Hibbert, aki 2015-ben Boy, Interrupted címmel adta ki önéletrajzi kötetét, jelenleg a walesi Bangorban vezeti Domu Kafe nevű vegán éttermét, és ugyanezen a néven futó YouTube-csatornájára december második felében kezdett el feltölteni remek minőségű részleteket a Smiths első stúdiódemójából – most az új év örömére pedig a két szám egyikét már teljes hosszában is kitette.

a teljes hat és fél perces The Hand That Rocks The Cradle demó 1982-ból. . .

. . .Morrissey és a háttérvokálozó Marr éneke külön is. . .

. . . ez pedig a hivatalos négy és fél perces végleges stúdióverzió az 1984-es The Smiths debütalbumról:

.
a Dale Hibberttel felvett másik dal, a Suffer Little Children 1982-es demójának részletei, Morrissey éneke és Marr záró zongoratémája. . .

. . .és egy hosszabb részlet a rajongói fórumokon már elterjedt rosszabb minőségű bootleg verzióból:

(amint Dale Hibbert közzéteszi stúdióminőségben a dal teljes hétperces demóját, idekerül majd frissítésként az is) FRISSÍTÉS: két nappal később a volt basszista YouTube-csatornáján teljes hosszában is feltűnt a Suffer Little Children 1982-es demóverziója. . .

. . ., majd az énekes Morrissey (és a stúdiófelvételhez női vendéghangnak meghívott Annalisa Jablonska) részei külön is!

.
összevetésként itt az 1984-es The Smiths debütalbumról a Suffer Little Children hivatalos végleges stúdióváltozata – a videóban egy összeállítással a dalt ihlető hatvanas évekbeli bűnügyről, a tizenéves gyerekeket megerőszakoló, megkínzó, megölő és a közeli lápvidéken eltemető Ian Brady és Myra Hindley sorozatgyilkos párosáról:

.
az 1982-es demófelvétel a zenekar sztoriját elmesélő Tales Of The Smiths című Con Chrisoulis-képregényben:

The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03