A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Soundwalk Collective és Patti Smith francia költőknek szentelt albumtrilógiájáról

2019. március 6., 17:01

A 72 éves amerikai költő-énekesnő Patti Smith a legutóbbi sorlemezét 2012-ben adta ki, és azóta az ambient-experimentalista Soundwalk Collective tagjaival kollaborál legtöbbet: a néhai Velvet Underground-énekesnő Nico előtt tisztelgő Killer Road című 2014-es előadásuk és 2016-os albumuk után idén egy lemeztrilógián dolgozza fel velük három francia költő – a szimbolista Arthur Rimbaud (1854–1891) és az általa ihletett szürrealista René Daumal (1908–1944), illetve a kegyetlen színház irányzatával elhíresült Antonin Artaud (1896–1948) – életét és munkásságát.

A New York-i és berlini székhelyű kollektíva, melyet az orosz-francia Stephan Crasneanscki vezet az olasz Simone Merli társaságában, már tavaly bemutatott Patti Smith legnagyobb hőséről, Arthur Rimbaud-ról és az ő a kései abesszíniai éveiről a Radio France és a Deutschlandfunk Kultur koprodukciójában egy Illuminations című rádiójátékszerű hangkollázst, melyben az amerikai költő-énekesnő mellett a dzsesszlegenda Mulatu Astatke és a szintén etióp Sheik Ibrahim szufi énekesei, továbbá a német elektronika-nagyasszony Gudrun Gut, az angol színésznő Charlotte Rampling, a francia színész-rendező Melvil Poupaud és Abel Ferrara amerikai filmrendező is szerepeltek. Patti Smith elmondása szerint Crasneanscki személyesen is ellátogatott hozzá a franciaországi Roche-ba, az énekesnő által 2017-ben megvásárolt hajdani Rimbaud-birtokra, ott aludt a fűben és kiment éjszaka a vasútállomásra is hangokat rögzíteni.

Az Arthur Rimbaud-nak, Antonin Artaud-nak és René Daumalnak szentelt The Perfect Vision albumtrilógia egyik kulcstémája a három költő távoli vidékek iránti vonzódása: Rimbaud élete utolsó évtizedét nagyrészt Abesszíniában töltötte, Artaud a 1936-os latin-amerikai útján Mexikóban ellovagolt a tarahumara (rarámuri) indián gyógyítókhoz, Daumal pedig szanszkritból fordító India-kutató volt – és ennek szellemében Crasneansckiék a három lemezhez a mexikói Sierra Tarahumarában, Etiópiában és India himalájai részén is rögzítettek helyi hangokat.

A tervek szerint egy év leforgása alatt érkező három album közül elsőként az Artaud-lemezt jelentették be május 31-re The Peyote Dance címmel (a költő mexikói útibeszámolója, a hallucinogén meszkalinban gazdag pejoti kaktusz köré szerveződött indián rítusokról sokat mesélő Un voyage au Pays des Tarahumaras ezen a címen jelent meg angol fordításban), és első beharangozó számként a Patti Smith által előadott The New Revelations Of Being című szerzeményt hallhatjuk róla.

FRISSÍTÉS: április elején az Ivry című dalt is közzétették az Antonin Artaud-nak szentelt lemezről!

FRISSÍTÉS 2: a teljes nyolcszámos album az Ivry című dalhoz összevágott videóval!

.
a lemeztrilógia első albumának számlistája és borítója Patti Smith rajzával:

Soundwalk Collective with Patti Smith: The Peyote Dance (2019)

Una Nota Sobre El Peyote
Indian Culture
Tutuguri: The Rite Of The Black Sun
Tutuguri: The Rite Of Black Night
The New Revelations Of Being
Alienation And Black Magic
Ivry
Basalówala Aminá Ralámuli Paísila

.
itt meghallgatható az Arthur Rimbaud költeményei és levelezése nyomán készült tavalyi Soundwalk Collective-mű, a Patti Smith, Gudrun Gut, Charlotte Rampling, Melvil Poupaud, Abel Ferrara, Mulatu Astatke és egy etióp szufi énekegyüttes közreműködésével felvett Illuminations. . .

. . ..mely az International Radio Awards tavalyi júniusi New York-i gáláján Sound Art kategóriában lett aranyérmes, és a díjat Patti szintén zenész lánya, a Soundwalk Collective-val is dolgozó multiinstrumentalista Jesse Paris Smith vette át:

.
Patti Smith első albuma a Soundwalk Collective-val 2016-ból, a Nico halála ihlette Killer Road, melyen Jesse Paris Smith is szerepel:

1. Killer Road
2. My Heart Is Empty
3. Evening Of Light
4. Saeta
5. Secret Side
6. Fearfully In Danger
7. I Will Be Seven
8. The Sphinx
9. My Only Child

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39