A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Suede koncertje az NME Awards gálán – egy új dal ősbemutatójával

2015. február 22., 19:12

A héten tartott 2015-ös NME Awards londoni gáláján a legnagyobb presztízsű Godlike Genius (Isteni Géniusz) életműdíjat a Suede együttes kapta. Brett Andersonék – akiket hajdani menedzserük, Ricky Gervais is felköszöntött – egy vadonatúj dal ősbemutatóját is megtartották az est zárásaként adott 22 perces koncertjükön, melynek felvételét a mai napon tették közzé.

Az 1989-ben indult és első hivatalosan kiadott felvételét épp 25 éve, 1990 tavaszán megjelentető, a T.Rex/Bowie-féle glam-rock és a Smiths örökségégét elegánsan modernizáló londoni Suede a britpop korszak első – és egyik legsikeresebb – sztárzenekara volt. Az ezredfordulón lendületét vesztő és 2003-ra széteső együttes csak a 2010-ben alakult újjá, de a szövegíró-énekes Anderson és zenésztársai az utóbbi évek egyik legerősebb visszatérését produkálták: egy évtized kihagyás után elkészült Bloodsports 2013-as albumuk – melyet legsikeresebb lemezüknek, az 1996-os Coming Upnak a felállásával és producerével rögzítettek – régi dicsfényükhöz méltó anyag lett.

suede96press

Ennek a ritka sikeres feltámadásnak a megkoronázásaként kapták a New Musical Express idei díjkiosztóján a Godlike Genius címet is, mellyel az előző évek NME Awards gáláin olyan eladókat tüntettek ki, mint a Blondie, Johnny Marr, Noel Gallagher, Dave Grohl, Paul Weller, Ian Brown, a Cure, a Primal Scream és a Clash.

suede-15-nme2

A Suede életműdíjához járó köszöntő beszédet egy régi barátjuk (és az első időkben alkalmi menedzserük), a komikus színész Ricky Gervais mondta, míg magát a kinyújtott középső ujjról mintázott trófeát a New Order frontemberétől, Bernard Sumnertől vehették át:

A díj átvétele után a Suede-tagok a gálaestet egy hatszámos minikoncerttel zárták, melyen kilencvenes évekbeli sikerdalaik mellett bemutattak egy What I’m Trying To Tell You című vadonatúj szerzeményt is, mely vélhetően a mostanában készülő új albumra is felkerül majd – az alábbi videón a 11. perctől hallható:

Killing Of A Flashboy
Metal Mickey
Filmstar
What I’m Trying To Tell You
Animal Nitrate
Trash

.
videoösszeállítás az NME-díjátadóról, melyen a 71 éves Led Zeppelin-gitárhős Jimmy Page is kapott egy Rock ‘N Roll Soul életműdíjat:

.
ráadásként itt vannak a legutóbbi Suede-album Hit Me és It Starts And Ends With You című klipdalai 2013-ból:

itt pedig a teljes 2013-as Bloodsports album meghallgaható dalonként és alsó lejátszón egyben is:

1. Barriers
2. Snowblind
3. It Starts And Ends With You
4. Sabotage
5. For The Strangers
6. Hit Me
7. Sometimes I Feel I’ll Float Away
8. What Are You Not Telling Me?
9. Always
10. Faultlines

http://www.suede.co.uk

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39