A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A szláv konyha sava-borscsa

2014. december 21., 6:47

Egy kelet-európai fogás, amelybe még a kényes franciák is azonnal beleszerettek! Ukrán céklaleves ízHUSZÁR-tól.

A borscs különféle változatait Oroszországtól kezdve Ukrajnán át egészen Lengyelországig megtalálhatjuk. Ez volt az egyik első olyan étel, amely az 1920-as évektől kezdve gyorsan elterjedt Franciaországban is.

Legjellegzetesebb összetevője, a markáns színét adó cékla a legtöbb verzióban megtalálható. Kisebb-nagyobb mennyiségben más zöldségek is kerülhetnek bele, úgy mint a paszternák, a kelkáposzta, a répa vagy a zeller. Az alapja egy húsleves, amit nem ritkán tejföllel, és ízlés szerint kockára vágott marhahússal tálalnak.

Többször kóstoltam a borscs levest, de valahogy sosem ízlett igazán. Aztán megláttam a világhálón egy csodálatos fotót egy mélyvörös levesről, amelynek a tetején egy szikrázóan fehér csónak díszelgett, és az egészet misztikus zöld hópelyhek borították be. Nem volt más hátra, mint előre: elkészítettem életem első borscs levesét.

ukran_ceklaleves_670

Az ukrán céklaleves receptjét itt tudod elmenteni

Ugye nem kell mondanom, hogy első saját borscs levesem elkészítése után igazi rajongóvá váltam. A húsmentes változat pedig elképesztően gazdag, nem csak vitaminokban, hanem ízekben is.

Címkék: ,