A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A tavaly elhunyt Lee „Scratch” Perry tiszteletére karrierösszegző box set érkezik szeptemberben

2022. augusztus 8., 19:54

Majdnem egy évvel ezelőtt, 2021. augusztus 29-én, 85 éves korában hunyt el a dub és a reggae legnagyobb arca, Lee „Scratch” Perry. Pár nappal a szomorú esemény egyéves évfordulója után, 2022. szeptember 2-án jelenik meg a teljes karrierjét összefoglaló monumentális gyűjtemény, melynek címe – Perry-hez méltó módon – elég kacifántos: King Scratch (Musical Masterpieces From the Upsetter Ark-ive). A válogatás többféle formátumban is napvilágot lát majd, például egy négy vinyles szép díszes dobozban is.

Az, hogy Lee „Scratch” Perry 85 évet élt, kész csoda, de vannak ilyen figurák az életben, a zenében pedig mindenképpen: minél jobban büntetik magukat, minél inkább a szellemi és testi épségük ellen tesznek – legalábbis látszólag –, annál inkább élnek, és annál jobban vannak. Persze nem lehet mindenki Keith Richards, Ozzy vagy Lee Perry, aki ráadásul többször megőrült, és leamortizálta magát nemcsak testileg, de anyagilag is. Mégis, mégis, mégis… Persze a sorsa neki is az volt, mint mindenki másnak: amikor lejárt az ideje, meghalt.

Perry életműve, munkássága szép, kerek és teljes. Szeptember 2-án pedig ennek a hatalmas életműnek egy minden eddiginél nagyobb merítésű összefoglalása jelenik meg King Scratch (Musical Masterpieces From the Upsetter Ark-ive) címmel és többféle formátumban. Pontosabban augusztus 26-án már digitálisan elérhető lesz a különféle platformokon, fizikai formában jön szeptember elején. A posztumusz kiadású CD és vinyl box setek része lesz egy szépen illusztrált könyv is, amiben egy esszé olvasható majd Lee „Scratch” Perry-ről, amit nem más írt, mint a zenész-producer hivatalos életrajzírója, a reggae zene legnagyobb tudora, David Katz.

És hogy mit rejtenek majd a lemezek? Természetesen Perry legnagyobb slágereit, és ezek mellett ritkaságokat, kiadatlan felvételeket és dj mixeket. Például rajta lesz Junior Murvin Police & Thieves című reggae-alapvetésének egy eddig meg nem jelent Perry-mixe is.  De az alábbi szám is rajta lesz a lemezen, ami biztos, hogy jó lesz, dubosoknak, reggae-seknek kötelező lesz beszerezni!

Eredeti felállásában állt színpadra a Nine Inch Nails
szept. 26., 9:13