A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Return To The Moon – klipsorozat a National-énekes EL VY-albumához

2016. augusztus 10., 15:10

A National együttes a legutóbbi 2013-as The Trouble Will Find Me albuma óta egy maradék-kislemezdal és egy sztárparádés Grateful Dead-tribute album mellett főleg Bob Burger Falodája-rajzfilmdalokat tett közzé, de az elmúlt egy évben már készülő visszatérő lemezéről is bemutatott több új szerzeményt élőben (Roman Candle, The Day I Die, Prom Song 13th Century – ez utóbbit St. Vincenttel duettben). Matt Berninger frontember egy friss interjúban „inkább olyan fura, matekos, elektronikus” hangzású új albumot ígér, de előtte még az EL VY nevű art-pop mellékprojektjének tavalyi lemezéhez indított videosorozatot is befejezte filmrendező öccsével – itt látható a teljes anyag!

A szemüveges szövegíró-énekes egy régi zenészhaverja, a multiinstrumentalista-zeneszerző Brent Knopf (ex-Menomena, Ramona Falls) társaságában alapította meg az Elvis Presley keresztnevével bolondozva elkeresztelt EL VY duót, melynek Return To The Moon című laza konceptalbumához a fő inspirációt egy másik zenészbarátság, a legendás Minutemen punkzenekarral elhíresült Mike Watt és a néhai D. Boone párosa adta.

elvy-return

Matt Berninger a lemez minden dalához akart forgatni egy-egy videót, és erre a feladatra saját lüke öccsét, a National 2013-as Mistaken For Strangers koncertfilmjével igazi rendezővé vált Tom Berningert kérte fel, aki a fekete humorú anyagot a maga szórakozottságával csak még szürreálisabb irányba vitte el.

elvy-sllepvid3

A Return To The Moon albumról a címadó nyitódal tavaly augusztusi beharangozó klipje után a lemez számsorrendjéhez igazodva érkeztek az újabb és újabb videók az ősz folyamán (I’m The Man To Be, Paul Is Alive, Need A Friend, Silent Ivy Hotel, No Time To Crank The Sun), ám a sorozat akkor megszakadt, és csak idén tavasszal indult újra a dühödt faszkarikatúrái miatt korhatárosnak minősített It’s A Game-mel és két további szám videójával, melynek összevágását a lendületében kifulladt Tom már inkább egy filmes kolléganőjére, Kelly Lyonra bízta (a Sad Case és a Happiness, Missouri közös videót kaptak, ráadásul nem is azok jöttek volna a dalsorrend szerint).

elvy-sllepvid4

Az EL VY turnéja még tavasszal véget is ért, újabb hónapok teltek el, és már úgy tűnt, hogy csonkán marad a projekt, ám az elmúlt egy hét leforgása alatt a két hiányzó számhoz is megjött a klip: a 76 éves portlandi rhythm& blues/soul énekes Ural Thomasszal felvett Sleeping Light az egész sorozat eddigi legviccesebb kisfilmjét kapta, a Careless című albumzáró dal tegnap bemutatott videója pedig méltón zárta a kereken egy éve indult szériát. Az utolsó klippremierhez tartozott egy „katasztrofális közönségtalálkozó” is a művészi szándékait magyarázó Tommal, aki önreflektív módon ennek a nyögvenyelős eseménynek a dokumentációját is odaillesztette az alábbi YouTube-playlist végére.

A Return To The Moon teljes anyaga, ez a – Beyoncé-terminológiával élve – visual album itt egyben végignézhető és -hallgatható:

EL VY: Return To The Moon

“Return To The Moon (Political Song For Didi Bloome To Sing, With Crescendo)”
“I’m The Man To Be”
“Paul Is Alive”
“Need A Friend”
“Silent Ivy Hotel”
“No Time To Crank The Sun”
“It’s A Game”
“Sleepin’ Light” (feat. Ural Thomas)
“Sad Case”
“Happiness, Missouri”
“Careless”
+
(„a katasztrofális közönségtalálkozó”)

elvy-qa1

.
ráadásként itt vannak a National élőben már játszott új dalai az elmúlt néhány hónapból:

a Roman Candle 2015 októberéből. . .

. . .az idén júniusban bemutatott The Day I Die. . .

. . .és az Annie Clark (St. Vincent) társaságában előadott Prom Song 13th Century (Frankie & Johnny), mely korábban I’m Gonna Keep You munkacímen is futott:

national16door

The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03