A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A The Monkees utolsó, még élő tagja R.E.M. feldolgozáslemezt ad ki, amiről Michael Stipe is elismerően nyilatkozott

2023. szeptember 17., 10:53

A The Monkees egy amerikai pop-rock zenekar volt, ami a 60-as évek második felében hihetetlen sikereket ért el, csúcsidőszakában, 1966 és 1970 között 9 darab nagylemezt adott ki. Mivel a létüket egy sitcomnak köszönhették, miután annak vége lett, a zenekar is lassú agóniával kimúlt. Többször újjáalakultak, ami ma már lejetetlen, mivel egyetlen élő tagja van a bandának, Micky Dolenz, aki mindenkit meglepve R.E.M. feldolgozásokat tartalmazó lemezt ad ki novemberben.

Micky Dolenz egy EP-re való R.E.M. számot dolgozott fel, ami november 3-án jelenik meg Dolenz Sings R.E.M. címmel. A lemezre olyan klasszikusok kerültek többek között, mint a Radio Free Europe vagy a Man On The Moon. Amikor Dolenzt megkérdezte a Rolling Stone magazin újságírója, honnan jött az ötlet, hogy az R.E.M. dalaihoz nyúljon, azt válaszolta, hogy a kiadója egyik vezetője, Glenn Gretlund ajánlotta, ő pedig azonnal igent mondott, mivel nagy rajongója a már sajnos nem létező zenekarnak, ráadásul Michael Stipe-ék meg a The Monkeest bírták nagyon, hatott is rájuk. Legnagyobb slágerüket mindenki ismeri (minimum a Shrekből), ez pedig az I’m A Believer, amit a dobok mögött helyet foglaló Micky Dolenz énekel pont.

A The Monkeest tévéproducerek hozták össze 1965-ben egy sitcomhoz, ami egy képzeletbeli zenekarról szólt. Ám az 1966-ban kezdődött tévésorozat, ami a banda nevét viselte, annyira népszerűvé vált egy csapásra, hogy a The Monkees egyre valóságosabbá vált. Olyannyira, hogy amikor 1968-ban véget ért a sorozat, a zenekar tovább folytatta a zenélést, sőt még egy mozifilmet is készítettek Head címmel (aminek Jack Nicholson volt az egyik producere és a társ-forgatókönyvírója is), bár az közel sem volt akkora siker, mint a sitcom.

Siker ide vagy oda, a zenekar tagjai és a producerek között folyamatos volt a feszültség, ami azt hozta, hogy a tagok is egymásnak feszültek egy idő után, mert mindenki meg akarta mutatni, mekkora tehetség, csak hát az elképzelések nem találkoztak egymással. A fő problémát az jelentette, hogy a sorozat zenei rendezője, Don Kirshner elégedetlen volt a The Monkees tagjainak zenei képességeivel, ezért helyettük profi szerzőkre bízta a dalírást, a lemezfelvételekhez pedig session zenészeket alkalmazott. Amikor a sitcom véget ért, a zenekar tagjai maguk vették a kezükbe az irányítást, nagyon meg akarták mutatni, hogy ők is tudnak valamit. Ez azonban két év alatt szétforgácsolta a The Monkeest, pláne, hogy akkor már mind a négyen a saját útjukat is járták. Bár később többször is újjáalakultak, sőt még lemezt is készítettek, inkább a nosztalgia működtette a dolgot. A négyes tagjai aztán 2010 után sorra elhunytak, egyet, a most 78 éves Micky Dolenzt leszámítva, aki a mai napig aktív. Az elmúlt évtizedekben nemcsak lemezeket készített hol szólóban, hol másokkal, hanem filmekben és tévésorozatokban szerepelt, sőt még színházakban is játszott. Legújabb lemeze, a Dolenz sings R.E.M. november 3-án jelenik meg.

De vissza a The Monkeeshoz! A zenekar utoljára 2010-ben állt össze, és 2021-ig zenéltek együtt, a dolognak pedig az vetett véget, hogy a négy tagból három elhunyt. Viszont összehoztak ez idő alatt két nagylemezt, a másodikat 2018-ban Christmas Party címmel, amin közreműködik az R.E.M. egyik tagja is, a gitáros Peter Buck. Így talán annyira nem is volt nehéz megszerezni a zenekar hozzájárulását ahhoz, hogy Dolenz feldolgozza néhány dalukat. A végeredményről, szintén a Rolling Stone magazin, megkérdezték Michael Stipe-ot, aki elismerően nyilatkozott. Szerinte hihetetlenül jól sikerült az  R.E.M. dalok újraformálása, ráadásul az énekes-dalszerző sosem gondolta volna, hogy a The Monkees stílusában fogja egyszer hallani a Shiny Happy People-t. „Mintha a mennybe kerültem volna” – mondta Stipe. És annyira nem is jár távol az igazságtól: az említett dal ugyanis már megjelent (klip is készült hozzá), és nagyon nem öregurasan hangzik, hanem épp ellenkezőleg:  hatkimondottan frissen. Mutatjuk is, a lemezt pedig várjuk:

Szerző: