A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A tökéletes szirup – ZAZ-kísértés a Parkban

2016. július 21., 6:09

A francia nouvelle-chanson pontosan olyan, mint egy turistanegyed kávézójában rendelt, nemtörődöm-limonádé: maradékból készült, szirupos és fogyasztás után, akár napokon keresztül kísértheti az embert, ugyanakkor képes mégis, majdhogynem perverz elégedettséggel eltölteni. A párizsi énekesnő, ZAZ azon előadók közé tartozik, akiktől az ember jobbára semmit nem vár s akik rendszerint ennél egy hajszálnyival mégis többet adnak.

zaz

Úgy szól a fáma, a francia sanzont a háború tette azzá, ami: fellángolásokkal tarkított, pihe-puha melankóliává egy olyan nyelven, mely a nehéz évek során képes volt egybeolvasztani az arisztokratikus kifinomultságot a forradalom nyers szellemével. A világ azonban – legalábbis a felszínen – átalakult, a műfaj pedig arra kárhoztatott, hogy dicső múlt helyett egy sokkal gyarlóbb jelenben érvényesüljön. Az Edith Piaf örökség valószínűleg akkor húnyt ki, mikor az utolsó fennmaradt füstös s borízű párizsi kocsmájában is elfújták a gyertyát, a stafétát pedig a hatvanas évek Franciaországának brit és amerikai kulturális ciklonja vette át.

Miután az ezredfordulóval megtorpantak az utolsó nagy, zenei mozgalmak is, beköszöntött az édes-keserű nosztalgia és a kínos újrafelfedezések ideje. Isabelle Geffroy, művésznevén ZAZ korántsem az első előadó, aki karriert húzott fel az aktualizált sanzon reneszánszára – elég csak a 2003-ban indult, igen merészen a művészeti újhullámról elkeresztelt Nouvelle Vague sikereire gondolni – azonban minden bizonnyal az egyetlen, aki karrierje hajnalán Szibériában és Egyiptomban is Edith Piaf imperszonátorként töltött meg arénákat. 2009-ben az akkor 29 éves ZAZ összeismerkedett a Warner franciaországi kirendeltségét erősítő producerrel, Kerredine Soltanival, akivel közösen megírták az énekesnő áttörést hozó slágerét, a Je veux-t, mely 2010-es megjelenését követően rögtön a francia slágerlisták élére került.

ZAZ-nak kezdetektől fogva komoly marketing gépezettel kell szélmalomharcot vívnia, ahol párizsi utcazenész gyökereit igyekszik összefésülni a kiadói igényekkel. A huzavona eredménye az, a 2010-es debütálóalbuma óta megjelent, összesen három lemezen végigkövethető átalakulás, mely során a sanzonénekesnő, akinek a dalaira a mai napig spiccesen, gyakorlatilag bárki fennakadás nélkül táncolhat, mára Franciaország elsőszámú családbarát előadójává lépett elő, aki ennek megfelelően pirospozsgás, szükség esetén bohókás, ártatlan s teljességgel ártalmatlan.

ZAZ július 22-én, a Budapest Parkban ad koncertet, melynek sikeréhez mi a fenti, Steven Spielberg 1998-as Ryan közlegény megmentéséből kölcsönzött jelenettel járulnánk hozzá.

Címkék: ,