A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A világ 20 legértékesebb bakelit lemeze

2016. március 14., 21:10

Még csak nem is kell feltétlen gyűjtőnek lenni ahhoz, hogy az ember kisebb vagyonokat költsön egy még csak nem is különösebben kiemelkedő lemezkollekcióra. Az aukciós piac azonban végképp csillagászativá tette bizonyos albumok árát. A lemezgyűjtők bibliájának listája a 20, csillagászati árú könnyűzenei kiadványról.

Dust_and_Grooves_024

Igen könnyen úri hobbivá válhat a lemezgyűjtés, amennyiben a boltokban beszerezhető albumok után elkezdünk ritkább kincsek után sóvárogni. A brit Record Collector magazin szakértői összeállították a húsz legritkább könnyűzenei albumot, melyekért igazán mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

20

20. Madonna 1992-es Erotica albumának teljes nyomattal díszített 12″ lemezét a kiadó hamar visszahívta a boltok polcairól, hogy elkerülje a borítófotó miatti konfrontációt Fergie-vel. Az értékesített példányok ma megközelítőleg 800 ezer forintos áron cserélhetnek gazdát.

19

19. A The Rolling Stones Promotional Album című, a nevének megfelelően reklámanyagnak szánt albumából mindössze 200 példány készült. Az 1969-es lemezből száz darabot brit, másik százat pedig amerikai rádióadók számára küldtek el. Egy eredeti állapotban fellelt korong becsült értéke szintén 800 ezer forint.

18

18. A Rolling Stones 1967-es Their Satanic Majesties Request lemezéből a szóbeszéd szerint mindösszesen két kísérleti példány készítettek a fent látható különleges, selyem hatású borítóval.

17

17. A Northampton-i progresszív rock óriás Dark 1972-es, Dark Round The Edges című lemezéből magánkiadásban mindössze tizenkét darab készült. A 800-900 ezer forintra becsült kiadványhoz védőtok és apró füzet is járt.

16

16. Elton John egykori zenekara, a The Bread And Beer Band 1969-es LP-je, melyet kiadó híján a zenekar saját maga jelentetett meg, kézzel készült tokokba csomagolva. Egy fellelt példány a használt piacon szintén 800 ezer forint körül mozoghat.

15

15. Igazi misztérium, a hetvenes évek béli brit blues-rock zenekar, a Leaf Hound Growers Of Mushroom albumának gyűjtői fokozata. Az 1971-es album esetében megközelítőleg 1 millió forintos vételárral érdemes számolni.

14

14. Ron Hargrave 1958-as Latch On/Only A Daydream című albuma a közhiedelem szerint még csak nem is jó mégis, a tény, miszerint az elmúlt hatvan évben összesen hat példány jutott el belőle az Egyesült Királyságba képes volt 1,2 millióra feltornászni egy korong vételárát.

13

13. David Bowie Space Oddity/Wild Eyed Boy From Freecloud 7″-os single lemezének rendhagyó borítóján egy soha, sehol máshol nem publikált Bowie fénykép kapott helyett. A kiadványból a spekulációk szerint összesen kettő, legfeljebb három példány létezik.

12

12. A Beatles 1962-es Love Me Do/PS I Love You demo lemezéből 250 példány készült, melyek mindegyikén felbukkan az elírás: „McArtney”. Az 1,2 milliós keretbe valószínűleg még épp, hogy belefér.

11

11. Az egykori Tinkerbells brit popegyüttes Fairydust című lemeze az 1969-es megjelenéshez hűen kellőképp pszichedelikus borítóval rendelkezik. Az album a Universal kötelékébe tartozó Decca Records megrendelésére készült, végül azonban hivatalosan soha nem jelent meg. Az elkészült, ám kereskedelmi forgalomba nem hozott példányok ára szintén millió feletti.

10

10. Billy Nicholls Would You Believe LP-jén még a The Small Faces is szerephez jutott. Az Immediate kiadó összeomlása sajnos ellehetetlenítette az album tényleg terjesztését, így alig néhány példány foroghat magánkézben.

9

9. John Lennon és Yoko Ono Plastic Ono Band-jének Unfinished Music No. 1: Two Virgins albumának bizonyos példányai a korongon található dalok megnevezése nélkül, a kultikus, meztelen borítófotón fülszöveggel jelentek meg. Az 1968-as kiadás szintén millió feletti értéket képvisel.

8

8. A Beatles debütáló albumának már első utánnyomása is ritkaságnak számít. A Please Please Me 1963-as példányai közel 1,4 millió forintos áron cserélhetnek gazdát.

7

7. Mégis mi kerülhetne többe a Beatles első lemezének utángyártott verziójánál? Természetesen az eredeti még, ha a közel 1,5 milliós ár nem is jelent akkora differenciát, mint arra elsőre számítana az ember.

6

6. Végül soha nem adták ki John’s Children Midsummer Night’s Scene, illetve Sara Crazy Child  dalait tartalmazó single lemezt. Az brit mod-pop zenekar 1967-es felvételének gitársávjaiéért ráadásul Marc Bolan a felelős. Nem is vitás, egy szép állapotú példány bárkinek megér 1,6 millió forintot.

5

5. A Queen Bohemian Rhapsody-ját és az I’m In Love With My Car című dalt tartalmazó single-t 1978-ban jelentette meg az EMI. A kiadó belső használatra szánt, különleges kiadását a legenda szerint a vezetés egy céges összejövetelre való meghívónak szánta egy ajándékcsomag részeként, EMI logóval ellátott tollak, gyufásdobozok és egyéb reklámajándékok társaságában. A karton tokos lemez példányai ma 2 millió forintot érnek.

4

4. A Beatles kultikus, 1968-as White Album-ának fennmaradt példányai a szériaszám függvényében vagyonokat is érhetnek, ám még a késői példányok is akár 2,8 millió forintos áron cserélhetnek gazdát.

3

3. A Sex Pistols 1977-es God Save The Queen-jét és a No Feelings-et tartalmazó lemezeiből a feljegyzések szerint alig 300 példány készült, melyek nagy részét villámgyorsan visszahívták a boltokból. A barna boríték-tokban eladott darabok ma 3,2 millió forintot érnek.

2

2. A világ legdrágább lemezinek egyike a Beatles előtti Beatles, a The Quarrymen, amelyben John Lennon, Paul McCartney és George Harrison először zenélt együtt 1958-as, That’ll Be The Day és In Spite Of All The Danger című dalokat tartalmazó lemezének újrakiadása. Az 1981-ben, magánkiadásban sokszorosított albumból mindössze 25 példány létezik, egy darab becsült értéke 4 millió forint.

1

1.Stílszerűen, napjaink legdrágábban jegyzett bakelit albumán ugyanazok a dalok szerepelnek, mint az ezüstérmes lemezen. A The Quarrymen 1958-as albumát John Lennon, George Harrison, Paul McCartney a dobok mögött Colin Hanton-nal, zongoránál pedig John Duff Lowe-val rögzítette egy elektronikai kisboltban. Az albumból mindössze egyetlen példány létezik, melynek értéke megközelítőleg 40 millió forint.