A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A világtörténelem első koncertjét reprodukálják a Trafóban

2016. november 11., 17:15

Öt éve alapították a budapesti underground talán egyik legfontosabb, önellátó, párhuzamos mikrovalóságát, a JazzaJ-t, mely az experimentális műfajokat igyekszik integrálni a fővárosi éjszakába. A koncertek és workshopok mögött álló stáb szombaton a Trafóban, parádés és igen szimbolikus programcsokorral ünnepli a széria jubileumát az ország legfeketébb koncerttermében.

jazzaj

Öt éve annak, hogy Rubik Ernő unokája, Rubik Ernő Zoltán és Papp Zoltán közösen megszervezték volna az első, JazzaJ névre keresztelt eseményt Budapesten. A free jazz, kísérleti-, folk-és komolyzene ütközőzónájaként működő széria stábja fél évtized alatt több, mint kétszáz koncertet és workshopot bonyolított le, melyekkel a hazai zenészek bemutatásán túl a nemzetközi vérkeringésbe is sikerült bekapcsolniuk Magyarországot.

A JazzaJ az évek során saját közönségmagot gyűjtött maga köré, így eljött az ideje, hogy a sorozat belvárosi pincékből előkászálódva egy este erejéig a város művészeti elefántcsonttornyába, a Trafóba költözzön.

November 12-én a fő műsorszámot a legendás brit AMM, vagyis Keith Rowe, John Tilbury és Eddie Prévost közelmúltban újjáalakult triója jelenti. A zenekar 1965 óta a közös hangkeltés legpuritánabb lehetőségeit kutatja: célkitűzésük formuláktól és egyéb prekoncepcióktól mentes szabad játék utópiájának elérése. Prévost, a free-műfaj egyik legradikálisabb teoretikusa „meta-zenének” nevezi ezt az ember és anyag dialógusára épülő hangfolyamot, melyet ideális esetben úgy kell játszanunk és hallgatnunk, mintha ez lenne az első koncert a világ történetében.

Az estet a JazzaJ rezidensei teszik teljessé: Bolcsó Bálint (elektronika), Somló Dávid (elektromos gitár), Hock Ernő (bőgő) és Porteleki Áron (dob) négyeséhez a norvég anti-énekes énekes, Andreas Backer csatlakozik. Zárás képpen az alkalomra extra tagokkal bővülő, budapesti Dupla Clave koncertje és DJ Popdavec fellépése szolgál majd.

A JazzaJ ötödik születésnapi gáláját november 12-én tartják a budapesti Trafóban.

Címkék: ,