A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A visszafelé repülő kalapács esete – megjelent Jakab Péter új klipje

2023. március 22., 10:15

Mibe torkollik, ha egy isten háta mögötti, elzárt kisközösségben felszínre törnek az elfojtott vágyak, frusztrációk? És mi köze ehhez egy szakadjmegszatyornak, egy sárga mountain bike-nak, egy különleges bdsm-magazinnak és egy visszafelé repülő kalapácsnak? Jakab Péter, a Jazzékiel frontembere második szólólemezének Squonk című, shoegaze-es beütésű dalára forgatott erős képi világgal bíró videót a többszörös Klipszemle-díjas Szabó Áron rendező és Kósa Péter operatőr. A nemrég megjelent Ez még nem az című album lemezbemutató koncertjét ezen a héten szombaton tartják a Magyar Zene Házában.

A Squonk egy nagy, lomha természetfeletti lény, amely Pennsylvania bürökerdeiben él, és semmi mást nem csinál, csak hangosan zokog. Ez a mitikus szerzet a névadója Jakab Péter 2023 januárjában megjelent, Ez még nem az című második szólólemeze friss klipes dalának. „A szám egy hosszú kapcsolat végéről, az azt követő eltávolodásról, pontosabban az azutáni közeledés utáni vágyódásról szól. Van benne egy nagy adag nihil és lemondás, valószínűleg ez fogta meg Áront is” – mesélte Jakab Péter. 

Szabó Áron rendező a dal szövegéhez csak lazán kapcsolódó, ugyanakkor igen erős képi mooddal megtámogatott klipet rendezett, ami megmutatja, mi történik, ha felszínre törnek egy mindentől elzárt kisközösség néhány kiüresedett figurájának elfojtott indulatai. A videóban mások mellett feltűnik a Jakab klipjeiben már visszatérő szereplőnek nevezhető EU Cannibal, azaz Berényi Bianka, valamint Suzie Ranovich, és Bokros Csaba, az Isten Háta Mögött, a Dereng és a Nagyúr gitárosa is.

Jakab Péter a Jazzékiel mellett 2021 telén rukkolt elő első szólóanyagával, a Nem fontos személy című lemezt egyedül írta meg és vette fel, a címadó dalhoz szintén Szabó Áron készített – később Klipszemle-díjat is nyert – videót. A folytatás idén februárban érkezett Ez még nem az címmel, nyolc új sadcore, dreampop számmal, ironikus-melankolikus dalszövegekkel. A  lemezbemutatót  2023. március 25-én, szombaton tartja a Jakab Péter, Hajba Áron (gitár), Kalmár Tibor (basszusgitár), Mózes Zoltán (dob) felállású zenekar.