A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Yeah Yeah Yeahs-énekesnő Karen O egyperces dala egy feminista ikonról

2015. május 5., 19:26

Az első gyermekét váró Yeah Yeah Yeahs-énekesnő Karen O áprilisban a David Lynch-gálaest után a néhai Lou Reed posztumusz Rock And Roll Hall Of Fame-beiktatásán is fellépett egy feldolgozással, ma pedig egy másik legendás amerikai figura előtt tiszteleg: az 1864 és 1922 között élt világutazó amerikai újságírónő Nellie Bly születésének 151. évfordulójára írt egyperces dalának premierjét a Google nyitóoldalán tartotta egy bájos klippel.

Az 1998 óta futó Google Doodle sorozatban a Google-logót egy-egy évfordulóhoz vagy az adott nap ünnepi témájához igazítják, és a szellemesen átalakított logóra kattintva néha a szóban forgó esemény vagy születésnapos személy Wikipédia-oldala mellett extra tartalmat is kapunk. A szerencsésebb országokban (nálunk speciel nem) a mai napon a Google Doodle egy külön e célra rendelt kis Karen O-klipdal volt, mely a feminista ikonná lett Nellie Bly-t ünnepelte.

nellybly0

nellybly3

Az 1864. május 5-én született Elizabeth Jane Cochrane 16 évesen egy nőket a háztartásra korlátozó újságcikken felháborodva nemcsak egy tüzes válaszlevelet írt, de utána Nellie Bly művésznév alatt oknyomozó újságíróvá válva egész életével bizonyította, hogy semmivel sem ér kevesebbet férfi kollégáinál (1887-ben például bolondnak tettette magát, hogy belülről tudósíthasson egy ideggyógyintézetről és az ott uralkodó borzalmas állapotokról, majd 1989-90 fordulóján a híres Verne-regényt lekörözve 72 nap alatt körbeutazta a világot, egy vasipari cég igazgatónőjeként pedig egy sor szabadalommal is előállt, majd a cég tönkremenetele után élete utolsó évtizedében is visszatért az újságíráshoz, hogy a szüfrazsett mozgalom gyűléseiről vagy épp az első világháború kelet-európiai frontjáról tudósítson).

A Nellie című mai Karen O-dal itt hallható a címszereplő életútját szemléltető animációs videóval, melyet Katy Wu grafikusnő készített:

Someone’s gotta stand up and tell ‘em what a girl is good for
We gotta speak up for the ones who’ve been told to shut up
Oh, Nellie take us all around the world and break those rules ’cause you’re our girl
Oh, Nellie take us all around the world with you
We want to make something of ourselves too
Oh, Nellie you show us just what you would do
Oh, Nellie you show us just what you would do

egy kilencperces kis dokumentumfilm Nellie Bly-ról:

.
Karen O legutóbbi fellépése áprilisban a clevelandi Rock And Roll Hall Of Fame gálán a Yeah Yeah Yeahs-gitáros Nick Zinner társaságában előadott Vicious című Lou Reed-feldolgozással:

Karen a 2014-es Oscar-gálán a legjobb filmbetétdal díjára jelölt Moon Song című szerzeményét énekli A nő című Spike Jonze-filmből, a Vampire Weekend-frontember Ezra Koenig gitár- és vokálkíséretével:

a duett stúdióverziója a 2014 februárjában megjelent kislemezen:

.
az énekesnő teljes 2014-es szólóalbuma, az előző évtized második feléből való demókra épülő Crush Songs:

Ooo
Rapt
Visits
Beast
Comes The Night
NYC Baby
Other Side
Day Go By
So Far
Body
King
Indian Summer
Sunset Sun
Native Korean Rock
Singalong

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39