A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Abortuszhimnusz *Rammstein* Lindemann-Praise Abort

kk
2015. június 25., 8:00

Till Lindemann, a Rammstein énekese és Peter Tägtgren (Hypocrisy/Pain) a Skliss in Pills című lemez első videójában aktuális kérdést feszegetnek, de ami még problematikusabb, hogy optikailag  és  szövegileg átlépnek minden határt. Már ha vannak határok.

A rendező, Zoran Bihac régóta dolgozik együtt Lindemann-nal, így ismeri a dalszerző munkásságának lényegét, és a szokásosan egyszerű, ám annál megbotránkoztatóbb szöveghez pedánsan passzoló vizuális rémséget rakott össze. Lesz itt sápítozás amerikai emberi jogvédő, pro-life  és egyéb fontoskodó szervezetektől, ha eljut hozzájuk a dal, mely a Rammsteintől szokatlan módon angolul lett megszövegezve, és arról szól, hogy mekkora szívás, ha az embernek gyereke van.

Till6677

Lindemann  szépen kiszabott fehér szerkóban jelenik meg először a történetben, mely elmeséli, hogy gyűlöli az életét, majd kocának öltözve kifejti, hogy szeret baszni, de hát gumi nélkül, viszont gyerekek nélkül az élet sokkal jobb lenne.  A sertés-allegória okozta vizuális sokkot ellensúlyozandó, a gusztustalanságokat fehérbe öltözött balerinák táncolják körbe, hogy a néző levegőt tudjon venni egy szodómia és egy nyomorúságos faszverés között. Lindemann-nak a valóságban egyébként két felnőtt gyereke van (és egy unokája), így remélhetőleg  értik az atya minimalista megközelítését az apaság kérdésében, és nem károsodnak lelkileg a szövegtől. Egy másik üzenet a következő: a legnagyobb bánat, amit egy gyerek okozhat az apjának, az, hogy kiüríti a pénztárcáját, így nem tud olyan sportkocsit venni, mint gyerektelen haverjai. A női nézőpontot is artikulálódik a videóban: az énekes hat csöcsből szoptatja a kismalacokat, akik az apának ugye az anyagi forrásait, az anyának meg egyszerűen a testét fogyasztják el.

Lindemann persze nem egy mezei bolond, aki megbánta, hogy gyereke lett, hanem más.  A férfijogi aktivisták fő programpontját, miszerint a gyerekekből csak a nőnek van mind anyagi, mind érzelmi haszna válás esetén, fogalmazza meg a lehető legegyszerűbb módon: abortálni a büdös kölköt, még mielőtt szétcseszi az ember életét. Akinek szüksége lenne valamilyen enyhítő körülményre, a videó végén megkapja: Lindemann megbabusgatja az elveszett malacot.

Végkövetkeztetés: aki nem akarja gyűlölni a saját életét, verje ki, és  vegyen egy kismalacot.