A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Afrika nem mondhat nemet

2015. április 13., 18:55

Két nő, akiket összeköt egyfelől Afrika, másfelől a zenei közeg. Sena, mint tudjuk, félig ghánai, míg a Németországban élő és alkotó Nneka nigériai származású. Csajos buli lesz, de csak azoknak, akik jóelőre megvették a jegyet.

10551462_10152563245256418_312671645037323706_o

A „csajos buli” annyiból félrevezető, hogy ezek a csajok nem azok a csajocskák, akik tűsarkúban és ridiküllel ringatják magukat a pult mellett a bulikában, kezükben színes koktélocskával, férfiakra várva.

Sena és Nneka határozott, öntudatos karakterek, egyszerre erős és érzékeny személyiségük és magabiztos kiállásuk van, zeneileg pedig a hiphop, rnb, soul, reggae és afrobeat ötszögben helyezkednek el. És bár ízig-vérig nők, mindketten elég tökösek.

Sena Dagadut már be sem kell mutatni. Az Irie Maffia énekesnője szólóban kezdte pályafutását, 2003-ban jelent meg legelső, az akkori hazai hiphop szcénát egybefogó, First One című albuma, amit a mai napig elsősorban ajánlok mindazon külföldiek számára, akik magyar hiphop albumra vágynak. Sokáig vártuk a folytatást, ami végül tíz évvel később, tavalyelőtt jelent meg, de megérte, mert a Lots of Trees kiérleltebb és változatosabb lemez lett, mint egy évtizeddel korábbi elődje. Persze, mit is várt az ember, ha nem ezt.

Senával ellentétben a karácsony napján született Nneka Lucia Egbuna jóval szorgalmasabb előadó – legalábbis, ami a lemezkiadást illeti. Ő tíz év alatt (2005 és 2015 között) 5 albumig jutott, a legutóbbi, amivel az Akvárium színpadára áll, március legvégén került a boltok polcaira My Fairy Tales címmel. A széles körű hírnevét azonban nem ezzel szerezte meg, hanem már a kettővel korábbi, 2010es Concrete Jungle-lal, amin szerepelt egy Heartbeat című dal – azt kis túlzással még az is ismerheti, aki sosem hallotta Nneka nevét. Az áttörésnek két nagylemez, majd azt követően számos fontos fesztiválfellépés és néhány rangos tévészereplés ágyazott meg, valamint az is, hogy 2009-ben Lenny Kravitz francia turnéján Nneka és muzsikusai voltak a gitáros előjátszói. A szekér 2010 után lódult meg igazán. Többek között összejött egy közös turné Nasszal és Damian Marley-val, majd Nneka közreműködött egy másik Marley, Ziggy 2011-es albumán. Közben már az ő stúdiója ajtaján is egyre sűrűbben kezdtek el kopogtatni a belépésre vágyó vendégek. A soron következő, 2012-es, Nigériában felvett Soul is Heavy albumon például Black Thought és Ms Dynamite is kapott kölcsönmikrofont.

Az új, kilencszámos (valójában csak nyolc, mert az egyik dal kétszer is hallható) és 35 percnyi album érdekessége, hogy az első, ami saját kiadója, a Bushqueen égisze alatt jelent meg. Az már nem annyira érdekes, mert evidenciaszámba megy, hogy a korábbiakhoz hasonlóan erős darab.

Nneka, Sena
Akvárium Klub, április 16., NagyHall