A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Albán ska /Zene macskáknak /Tindersticks

2015. március 23., 15:17

Nomadguru 15

2015. március 24. Kedd 18.00 óra

Tindersticks: a kezdet és a 2010-es évek / Albán ska és latinos klezmer: Baghdaddies / Zene macsáknak: cEvin Key – Music for Cats

Nomad15plakat

Tindersticks. Kezdet és a 2010-es évek

1993-ban valósággal berobbantak az alterock mezőnybe. Stuart Staples keserédes baritonja, a hol búsan kaparászó, hol latinosan rezgő gitárok felhőibe belehangzó mámoros trombitahangok kilógtak ugyan az akkoriban britpopra szabott londoni divathullámból, ám kortalan zenéjük minősége az élvonalba röpítette a Nottinghamből érkező csapatot.

Tindersticks1993-2015

2006-ban Stuart Staples szólóban folytatta egy ideig, két szólólemez után azonban újraformálta a Tinderstickset. A régi tagok közül hárman leléptek, ám a megtört/megújult csapattal készített négy stúdióalbumával a Tindersticks közben megérkezett a műsorunk keretét képező 2010-es évekbe. Az utolsó két lemezről igyekeztem olyan számokat válogatni, amelyek tovább viszik a kilencvenes években felvázolt Tindersticks-irányvonalat. Pár perc erejéig a zenekar filmzeneprojektjeiről is szót lesz. Ízelítőül íme a tizes évek egyik Tindersticks-slágerének, a Frozennek videoclipje:

A Tindersticks élőben legutóbb Párizsban lépett fel, 2015 februárjában.

Albán ska és latinos klezmer: Baghdaddies

A Baghdaddies zenekar az angliai Newcastle-ben működik. Etno-jazz-ska-punk csapat mely részben Ziad Jabero énekes-multihangszeresnek köszönhetően nagy arányban balkáni ritmusokra épül, azonban majdnem ilyen erős a karibi illetve latinos ütemek hatása is, és ezt még megfűszerezik némi klezmer-attitűddel, szóval a kultúrák találkozása, egybeforrása nem csak zászlóra tűzött jelszava, hanem létalapja a Baghdaddiesnek.

A csapat 14 éves fennállása alatt mindössze négy stúdió-nagylemezt (és egy koncertlemezt) adott ki, amelyeket alig lehet megtalálni a neten. Megvenni, letölteni egyaránt nehéz a teljes opuszt, csak itt-ott bukkan fel néhány Baghdaddies-szám, vagy lemez, szóval igazi rejtőzködő zenekarról van szó.

A Baghdaddies elsősorban koncertzenekar, a honlapjukon hirdetik, hogy esküvői, temetési bulikat is bevállalnak, és felléptek a tavalyi 32-dik angliai WOMAD (World of Music, Arts and Dance) festiválon. A zenekar főként a fúvósokra épít, Trombita, szaxofon, szuszafon, furulya és néha melodika is szerepet kap, ennek ellenére a hangzásban az elektromos gitár is remekül megtalálja a helyét, nem csak követő, hanem egy formabontó, karcos szólókat vágó primér hangszer. A Baghdaddies 2013-ban kezdte készíteni ötödik albumát, az állandó koncertek miatt azonban még mindig nem jelent meg, egy-két új számot játszanak róla élőben.

Nomadguru15-front

Zene macskáknak: cEvin Key (Skinny Puppy, Tear Garden) szólóalbuma

cEvin Key (szül. Kevin William Crompton) 1998-ban megjelent, ám előtte 4 évig készült Music for Cats albuma szerepel műsorunk végén a retró-percekben. Zene macskáknak! Így hangzik magyarul a cím, és egy különleges albumról van szó, amelyben az elektronika, a dark ambient, a noise, a drones, kísérleti elektronikus zene, a tánczene, a kávéházi és meditatív hangulatok váltakoznak, keverednek egymással, a hallgató kap hideget-meleget símogató lágy hangokat, torz zörejeket, lüktető ambient hangulatot. Maga cEvin Key basszusgitáron, gitáron, szintetizátoron, billentyűsökön, dobokon játszik, kezeli a samplert és a loopokat, ennek ellenére a vendégzenészek névsora sem rövid, Bár cEvin Key kiadott később még két szólóalbumot, a Zene Macskáknak az igazán maradandó alkotása (meg persze a Skinny Puppi és a Tear Garden zenekarokkal készített albumai).