A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Alex Kapranos & Clara Luciani: Summer Wine – duettklip a Franz Ferdinand frontemberétől

2020. július 28., 13:28

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb francia énekesnője, a Nouvelle Vague, Bristol és La Femme együttesekben feltűnt Clara Luciani a 2018-as Sainte-Victoire című első szólóalbuma után 2019-ben az angol Metronomy együttessel adott ki közös kislemezt (egymástól átdolgozott dalokkal), most 2020-ban pedig a skót Franz Ferdinand-frontember Alex Kapranosszal jelentet meg egy átiratot a Lee Hazlewood/Nancy Sinatra páros örökzöld Summer Wine slágerduettjéből (amiből néhány éve Lana Del Rey is rögzített feldolgozást akkori skót zenészpasijával).

Alex Kapranos a Sparks duóval készített 2015-ös FFS-album, a Travis-Grandaddy-Band Of Horses- és Midlake-tagokkal közös 2017-es BNQT-szupergrupplemez és az új Franz Ferdinand-felállással felvett 2018-as Always Ascending album után 2019-ben előbb az All We Are liverpooli psych-funk/art-pop kollektívával adott ki egy tavaszi kislemezt, majd pedig Clara Lucianival duettezett a párizsi Olympia színpadán az énekesnő egyik szeptemberi koncertjének meglepetésvendégeként – a Summer Wine-ból egy angol-francia keveréknyelvű átdolgozást adtak elő, amit most 2020 nyarán stúdióverzióban is megjelentetnek egy klip kíséretében.

Alex korábban is énekelt már együtt egy francia sztárral, mikor Franz Ferdinand-társaival 2010-ben Marion Cotillard színésznőt kísérte az Eyes Of Mars című klipdalban, de most egy igazi hagyományos csaj+pasi duettet kapunk tőle (amihez a női versszakokat Clara lefordította anyanyelvére). A skót énekes produceri irányításával felvett számhoz a sivatagi karaoke környezetbe helyezett videót Ryder The Eagle, azaz a francia Adrien Cassignol rendezte, aki Adam Green Bécsig is eljutó legutóbbi turnéjának gitárosa (és énekesként egyszemélyes előzenekara is) volt – a klippremier ma délután 4 órától látható itt!

https://karaokedeldesierto.mx/

az angol-francia duettfeldolgozásuk élő ősbemutatója tavaly szeptemberben a párizsi Olympia színpadán:

.
a dal a szerző Lee Hazlewood előadásában – az 1966-os eredeti korabeli barátnőjével, Suzi Jane Hokommal. . .

. . . és 1967-ben Nancy Sinatrával:

.
Lana Del Rey 2013-as feldolgozása akkori pasijával, Barrie-James O’Neill-lel a glasgow-i Kassidy indie folk-rock együttesből. . .

. . . és ráadásként itt egy Lana Del Rey-szerzemény átirata is Clara Lucianitól, a Blue Jeans franciára fordított verziója 2018-ból:

.
a Summer Wine mai duettvideója mellett Clara másik júliusi klipje is egy feldolgozáshoz készült, az angol Metronomy 2011-es The Bay sikerdalának Le Baie című francia átiratához, mely a művésznő dupla platinalemezzé lett Sainte-Victoire debütalbumán hallható:

.
Alex Kapranos legutóbbi kollaborációja, az All We Are együttessel és Dan Carey producerrel közösen írt Heart Attack tavalyról:

.
Az 1992-es születésű francia dalszerző-gitáros-énekesnő a tavaly nyári fesztiválszezonban ismerkedett össze a kereken 20 évvel idősebb Alexszel, és azóta egy sor divatbemutatón és egyéb puccos rendezvényeken is feltűntek együtt  – itt például idén februárban egy párizsi operagálán láthatók SoKo társaságában:

fotók Clara tavaszi skóciai karanténozásának idejéről:

The Damned: The Invisible Man – klipdal a Darkadelic album és a budapesti koncert elé
febr. 3., 23:52
Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30