A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Alex Newell & DJ Cassidy with Nile Rodgers: Kill The Lights – diszkódal a Bakelit sorozathoz

2016. április 10., 23:59

A február óta futó Martin Scorsese/Mick Jagger-féle Bakelit tévésorozat 1973-ban játszódó sztorijában eddig a rock dominált (a bluestól a soft, hard és glam-rockon át a proto-punkig), a funkot egy fiktív fekete sztár képviselte (Hannibal), a hiphop alapjait meg – csak érintőlegesen – egy úttörő DJ (Kool Herc), de most végre a diszkó is megjelenik: a mai 9. részhez a hőskor díváinak előadásmódját megidéző ifjú meleg énekes Alex Newell készített egy új dalt a korszak és a stílus autentikus figurájával, a Chic-gitáros Nile Rodgersszel és a hetvenes évek tánczenéjéhez visszanyúló DJ Cassidyvel.

nile-alexnewell2

A fenti képen Nile Rodgers társaságában látható 1992-es születésű Alex Newell pár éve egy másik tévésorozatban, a Glee-ben lett sztár, ahol egy női genderidentitású transznemű fiatalt játszott, de idén februárban megjelent Power című ötszámos bemutatkozó EP-je mellett már több slágerlistás house dalban (például a Clean Bandit-féle Strongernek 2015-ös sikerverziójában) is szerepelt, ahol simán hihettük, hogy női hangot hallunk. Az androgün előadásmódjával a diszkó queer gyökerei előtt is tisztelgő Kill The Lights című Bakelit-betétdalához (melyet a sorozat sztorijában egy Indigo nevű fiktív tánczenekar ad elő) a zenei alapokat a New York-i DJ Cassidy (született: Cassidy Durango Milton Willy Podell, 1981) készítette, aki Paradise Royal címmel készülő első albumán bevallottan az 1978 és 1982 közti tánczenét kívánja megidézni. A DJ és az ifjú énekes közös számában a 63 éves Nile Rodgers a sztárvendég, aki korábban is dolgozott már mindkettejükkel a stúdióban, sőt DJ Cassidyvel még fel is lépett – az alábbi 2015-ös fotón például épp a Red Hot Chili Peppers-basszista Flea társaságában zenélnek.

nile-djcassidy-flea

nile-djcassidy

A legendás Chic-gitárossal készített számukhoz a kalapos DJ és az extravagáns énekes egy klipet is forgattak, melyben a Bakelit két figurája, Clark és Jorge is látható a diszkóklubjelenetükkel:

a Bakelithez igazított párhuzamos filmzenelemez-sorozat most hétvégén megjelent 9. darabján (a fizikai formátumban is kiadott februári filmzenealbum utáni 8. digitális EP-n) szereplő további friss felvételek közül itt a detroiti soul énekes Jimmy Delphs 1968-as Love, I Want You Back című dalának feldolgozása a 63 éves soul-funk-R&B veterán Charlie Wilsontól. . .

. . . és a Point Of No Return című 1972-es Bobby Womack-szám új verziója Elvis Costello előadásában:

.
mutatóba itt egy eredeti 1973-as felvétel is az e heti filmzene EP-ről, a fúvósairól híres Tower Of Power funk-soul együttes címnélküli harmadik albumának What Is Hip? című nyitódala:

.
a sorozat 9. részéhez megjelent kiegészítő EP számsorrendje:

VINYL: Music from the HBO Original Series, Vol. 1.9

1 Alex Newell & DJ Cassidy with Nile Rodgers: Kill The Lights (új dal)
2 Tower Of Power: What Is Hip? (1973-as eredeti)
3 Elvis Costello: Point Of No Return (1972-es Bobby Womack-szám friss feldolgozása)
4 Champion Jack Dupree: Can’t Kick The Habit (1958-as eredeti)
5 Charlie Wilson: Love, I Want You Back (1968-as Jimmy Delphs-szám friss feldolgozása)

.
néhány új felvétel az előző részekből:

a 8. epizódhoz megjelent kiegészítő EP meglepetése a brit Royal Blood rockduó egy vadonatúj dala, a Where Are You Now? volt:

a 7. EP-n jelent meg a 3. epizód Sniper-koncertjelenetében hallható My Reflection című Magic Tramps-feldolgozás, melyet a Sniper-énekes Jeff Starshipet (a későbbi Ramones-frontember Joey Ramone-t) játszó színész helyett a punk-rocker Jesse Malin énekelt:

az X nevű Los Angeles-i punkzenekar frontembere, John Doe (született: John Nommensen Duchac, 1953) a Sonics garázsrockereinek 1965-ös debütalbumáról való Strychnine című dalt énekelte újra:

a 6. epizódhoz a TV On The Radio-frontember Tunde Adebimpe dolgozta fel a Looking Glass együttes Brandy (You’re a Fine Girl) című 1972-es slágerét. . .

. . .a fekete R&B-énekes Trey Songz pedig a David Bowie-féle Life On Mars?-t:

Arctic Monkeys: Body Paint – újabb klipdal az új The Car album elé +FRISSÍTÉS: fellépés Jimmy Fallonnál
szept. 29., 19:11
Paramore: This Is Why – az új album címadó klipdala
szept. 28., 19:30
Björk feat. Sindri Eldon: Ancestress – klip az énekesnő fiával közös dalhoz
szept. 22., 15:59
The Smashing Pumpkins: Beguiled – klipdal + további számok az ATUM rockoperából
szept. 20., 18:30