A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Alice Cooper-feldolgozás Andrew W.K.-től a Bakelit sorozat 3. részéhez

2016. február 29., 15:56

Andrew W.K.-t, az amerikai bulirockert a 2013-as VOLT Fesztiválon is láthattunk Marky Ramone zenekarának élén Ramones-slágereket énekelni, de az idei Valentin napra is eljátszotta egy sor szerelmes dal feldolgozását, most pedig a fiatal Alice Cooper énekhangjaként hallhatjuk a Martin Scorsese és Mick Jagger nevével fémjelzett Bakelit tévésorozat Mark Romanek rendezte mai harmadik részében – és a párhuzamosan futó filmzenelemez-széria legújabb ötszámos EP-jén is (melyen James Jagger filmbeli punkegyüttese és a Fun.-frontember Nate Ruess is szerepel új felvételekkel).

A Bakelit 1973-ban zajló sztorija a harmadik részben a Raspberries popegyüttes partijelenetével indul és a végén a sorozat fiktív protopunk zenekarának, a Nasty Bitsnek egy klubkoncertjét is láthatjuk, de egy fontos történetszál a korszak legmenőbb amerikai glam rock sztárja, Alice Cooper (született: Vincent Damon Furnier, 1948) körül forog: a képernyőn a tévészínész Dustin Ingram (Nincs mese, True Blood, Laborpatkányok stb.) alakítja, de énekelni már Andrew W.K. (Andrew Fetterly Wilkes-Krier, 1979) hangján halljuk. Túlzó smink, óriáskígyó, guillotine és egyéb horrorkellékek, no meg a golfrajongás – a sorozat aktuális epizódjának Alice Cooper-jeleneteiben ezekkel skiccelik fel a detroiti sokkrocker excentrikus világát, a zenéjét pedig a nekrofíliáról szóló I Love The Dead című szerzeménye szemlélteti, melyet Andrew W.K. előadásában hallhatunk, a friss filmzene-EP-n is:

a dal eredetije Alice Coopertől az 1973-as Billion Dollar Babies albumról:

Alice Cooper az, megismerem a nyakában tekergő óriáskígyóról! Biztat… és én elkezdem választási beszédemet” – az 1973-as albumra szintén felkerült 1972-es Elected kislemez-és klipdal, mely a Ramones-féle I Wanna Be Sedated mellett a magyar URH együttes egyik számát, a később egy Európa Kiadó-album címadó dalává is lett Válassz meg!-et ihlette:

a 68 éves Alice Cooper és a 36 éves Andrew W.K. beszélgetése 2016 elejéről:

a huszonéves Alice Cooper figurája Dustin Igram alakításában a Bakelit sorozatban:

vinyl-alicecooper

.
a Bakelit sorozat párhuzamos filmzenelemez-szériájának 3. kiadványáról (VINYL: Music from the HBO Original Series, Vol. 1.3) itt az Alice Cooper-átirat melletti másik négy feldolgozás is:

a Fun.-frontember Nate Ruess a Raspberries amerikai power pop együttes I Wanna Be With You című 1972-es slágerével:

a Milk Carton Kids amerikai indie folk duó a Simone című 1971-es dallal England Dan & John Ford Coley (polgári nevükön: Danny Wayland Seals és John Edward Coley) soft rock párosától:

a New Pornographers-tag amerikai dalszerző-gitáros-énekesnő Neko Case a Danny’s Song című Kenny Loggins-szerzeménnyel, mely a Loggins & Messina duó 1971-es első albumán jelent meg, de még nagyobb nagyobb sláger a kanadai country pop énekesnő Anne Murray előadásában lett 1972-1973 fordulóján:

.
a Bakelit sorozat fiktív protopunk zenekarának, a Nasty Bitsnek az élén Mick Jagger fia, James Jagger a What Love Is című számot dolgozta fel a clevelandi Rocket From The Tombstól, melyben 1974-75 táján a későbbi Pere Ubu és Dead Boys együttesek tagjai játszottak:

nastybits2

.
a sorozat 3. részéhez megjelent kiegészítő filmzene-EP számsorrendje:

VINYL: Music from the HBO Original Series, Vol. 1.3

01 Nate Ruess: “I Wanna Be With You”
02 Milk Carton Kids: “Simone”
03 Andrew W.K.: “I Love The Dead”
04 Nasty Bits: “What Love Is”
05 Neko Case: “Danny’s Song”

The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03