A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Alphabeat: Shadows – új klipdal hat év után a dán popzenekartól

2019. március 2., 19:00

Egy évtizede az Alphabeat volt a legjobb dán popzenekar: a nyolcvanas évek esztétikáját megidéző silkeborgi szextett Anders SG Nielsen és Stine Bramsen fiú-lány frontpárosával az élen 2008-ban a brit slágerlistákat is meghódította, a második albumuk idején 2010-ben még Lady Gaga is őket kérte fel előzenekarnak nagy-britanniai és írországi koncertjeire, továbbá egy hivatalos remixet is rendelt tőlük Beyoncéval közös Telephone című duettjéhez. A 2012-es nagylemezük azonban már csak hazájukban aratott sikert, és utána hat év szünet következett – idén azonban visszatérnek.

Az együttes 2004-ben még Sodastarként alakult (amikor Stine még csak 17 éves volt), majd egy tehetségkutató megnyerése után Alphabeat névre váltva hazájukban már 2006-os Fascination című első kislemezdalukkal befutottak. A 2007-es címnélküli debütalbumuk a követező évben This Is Alphabeat című feljavított nemzetközi verziójában a brit piacon is aranylemez lett három Top 20 slágerrel, a Fascination mellett a Boyfriend és 10.000 Nights klipdalokkal, melyek mellé aztán még egy negyedik is került The Spell címmel – ez már az azonos című 2009-es második albumukat vezette fel, melynek 2010-es nemzetközi verziója The Beat Is… Alphabeatként jelent meg (ezen már a nyolcvanas évek felől a kilencvenes évtized elejének eurodance zenéi felé mozdultak tovább). A Vacation klipslágerrel felvezetett 2012-es Express Non-Stop című harmadik nagylemezük azonban már nem kapott nemzetközi terjesztést, és az együttes 2013 nyarán beszüntette működését (a következő évben az éneksenő szólópályára tért, az énekes Anders SG pedig a gitáros Anders B-vel indította el Thanks nevű projektjét).

Az Alphabeat-tagok tavaly újból összeálltak, és már első közösen írt új daluk, a régi soul-pop vonalhoz visszanyúló Shadows is annyira jól sikerült, hogy bevállaltak egy teljes új albumot is, melyhez a számokat egy vidéki nyaralóban kezdték felvenni, ahol demóikat is rögzítették. A nagylemezt őszre ígérik, és a Warner/Atlantic Records kiadónál a nemzetközi terjesztéssel sem lesz gond. A már említett Shadows című első beharangozó dal egy erdei klippel érkezett.

.
emlékeztetőül az első album Fascination, 10.000 Nights és Boyfriend című Top 20 slágerei:

.
videók a második album The Spell, Hole In My Heart és DJ című számaihoz:

.
Alphabeat-átdolgozás a Telephone és Bad Romance című Lady Gaga-dalokból. . .

. . .és a zenekar hivatalos remixe Lady Gaga és Beyoncé közös Telephone slágeréhez:

.
a harmadik Alphabeat-album Vacation és Love Sea klipjei:

.
Stine Bramsen énekesnő szólóban 2014-2015 táján a Prototypical és Karma Town című sikerdalaival:

.
az Alphabeat két Anders keresztnevű tagjának közös Thanks projektjétől itt a 2016-os Your Man, melyben Sam Sparro a vendégénekes:

Erlend Øye karanténalbuma a Whitest Boy Alive dobos-vokalistájával
aug. 4., 16:13
Anohni: It’s All Over Now, Baby Blue / Be My Husband – kislemez Bob Dylan- és Nina Simone-dalokkal
aug. 3., 18:50
Mina Tindle feat. Sufjan Stevens: Give A Little Love – a National vokalistanőjének új albumáról
aug. 2., 19:55
Travis Barker & Run The Jewels: Forever – a rapduó közös dala a Blink-182 dobosával
aug. 1., 23:44