A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Amanda Palmer & Edward Ka-Spel – dalok a Legendary Pink Dots vezérével +FRISSÍTÉS: a teljes közös album

2017. március 11., 12:57

Az amerikai zongorista díva Amanda Palmer a tavalyi évben – az apjával közös You Got Me Singing feldolgozáslemez mellett – főleg nagy zenészhalottak előtt tisztelegve énekelt vonóshangszerelésű átiratokat David Bowie-tól (Strung Out In Heaven), Prince-től (Purple Rain) és Leonard Cohentől (Everybody Knows), de közben egy élő hősével is írt és rögzített egy teljes albumot – a Magyarországon is többször fellépő holland székhelyű Legendary Pink Dots experimentális-pszichedelikus zenekar angol frontemberével, a legutóbbi Yonderboi-lemezeken (Splendid Isolation, Passive Control) is szereplő Edward Ka-Spellel!

Az 1976-os születésű Amandának tizenévesen a Cure mellett a Legendary Pink Dots volt a másik kedvenc zenekara, a misztikus billentyűs-énekes Ka-Spel (született: Edward Francis Sharp, 1954) pedig dalszerzőként is az egyik legnagyobb példakép számára. 16 évesen látta őket először koncerten (az első mondata az volt Ka-Spelhez, hogy „egy napon majd én is olyan igaz zenét akarok írni, mint a tiétek”), 19 évesen már nála aludtak egy bostoni koncertjük után, pár évvel később németországi tanulmányai idején pedig még egy nyugat-európai turnéra is elkísérte őket merch pultosként, aztán amikor a kétezres években a Dresden Dolls élén maga is sztár lett, már ő hívhatta meg Edwardot vendégénekesnek egy-egy koncertre, vagy az egész zenekart is vendégfellépőnek (az alábbi 2001-es képen a szállásadó Amanda mellett jobb szélen The Silverman, azaz a billentyűs Phil Knight látható, aki az 1980-as alakulás óta a másik fix pont a Legendary Pink Dotsban).

Amanda Palmer már évek óta tervezgetett közös albumot Edward Ka-Spellel, és 2016 tavaszán végre rá tudta venni, hogy megírják együtt a lemezanyagot, amit aztán a nyár folyamán Imogen Heap essexi Hideaway stúdiójában rögzítettek (a hegedű és az éneklő fűrész kivételével minden hangszert ők játszottak fel). A félelmeiket és a világ aktuális helyzetét tárgyaló beszélgetéseikből kinőtt, az énekesnő megfogalmazása szerint „egyszerre sötét és világos. . . egyszerre rémisztő és megnyugtató dalok” alkotta I Can Spin A Rainbow album május 5-én jelenik meg, de már hallható róla két beharagozó szám, a február 24-én közzétett Rainbow’s End. . .

. . . és a Beyond The Beach, melyhez a prágai mesterektől tanult olasz animátor-vizuálművésznő Ciara Ambrosio rendezte a március 10-én bemutatott klipet:

.
FRISSÍTÉS: április 28-án az album The Clock At The Back Of The Cage című dalát is egy animációs videóval mutatták be, melyet két szereplője, Christy Louise Flaws és Luke O’Connor rendezett Chris Bennett operatőrrel közösen!

FRISSÍTÉS 2: a május 5-én megjelent teljes közös album!

.
Edward Ka-Spel a Dresden Dolls duó egy 2006-os koncertjének vendégeként:

mutatóba Legendary Pink Dotstól itt egy 1997-es koncertrészlet a Velvet Resurrection című számmal, melynek szövege a 2011-es legutóbbi Yonderboi-album Edward Ka-Spellel felvett nyitódalát is ihlette:

.
a lemez borítója és számlistája a vinyl kiadás két bónuszdalával:

Amanda Palmer & Edward Ka-Spel: I Can Spin A Rainbow (2017)

01 Pulp Fiction
02 Shahla’s Missing Page
03 The Shock Of Kontakt
04 Beyond The Beach
05 The Clock At The Back Of The Cage
06 The Changing Room
07 The Jack Of Hands
08 Prithee: Liquidation Day
09 Rainbow’s End

10 The Sun Still Shines
11 Subway

.
ráadásként itt van Amanda Palmer legutóbb közzétett felvétele januárból, a Floating In A Cocktail Glass, melyet Margaret Rucker költőnő Sunlight című versére komponált:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39