A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Quartet For Dolores – Amanda Palmer feldolgozásai a Cranberries elhunyt énekesnőjének tiszteletére

2018. január 27., 10:59

Az amerikai dalszerző-énekesnő Amanda Palmer az utóbbi pár évben sok feldolgozást rögzített (az apjával közös You Got Me Singing lemeztől a Piano Is Evil szólózongorás önfeldolgozás-albumon át a Pink Floyd-számmal Donald Trumpot megszoptató Mother klipig), a nagy zenészhalottak előtti tisztelgéseiből pedig külön széria is lett: a David Bowie-nak (Strung Out In Heaven), Prince-nek (Purple Rain) és Leonard Cohennek (Everybody Knows) szentelt kiadványok sorában a múlt héten elhunyt Dolores O’Riordan előtt most a Cranberries két dalának átiratával hajt fejet.

A sorozat eddigi darabjaihoz hasonlóan a hangszerelést ismét Amanda basszusgitárosa, Jherek Bischoff jegyzi, aki ezúttal maga is beszállt a kvartettbe nagybőgősként (a korábbi EP-khez klasszikus vonósnégyeseket alkalmazott, amiket ő vezényelt). A Zombie vonóshangszerelését már évekkel ezelőtt elkészítette, és halálesetről értesülve azonnal elhatározták az énekesnővel, hogy most rögzítik is – főleg, hogy ez közönségük vágyaival is egybeesett: Amanda Palmer az interneten kikérte követőinek véleményét kedvenc Cranberries-dalaikról, amelykből tisztelgő feldolgozást szeretnének, és a Zombie mellett a No Need To Argue (a Zombie-t is tartalamzó 1994-es sikeralbum címadó száma) lett a másik favorit.

A tegnap közzétett Quartet For Dolores feldolgozás-EP, melynek digitális bevételeit Amandáék a Cranberries-énekesnő szívéhez közel álló Chernobyl Children International jótékonysági alapítványnak utalják át, itt hallható:

a Cranberries 1994-es No Need To Argue dala. . .

. . . amit most a héten már a transznemű énekes Anohni is feldolgozott az elhunyt Dolores előtti tisztelgésként:

.
a Zombie 1994-es eredetije. . .

. . . melynek Dolores O’Riordan a halála napján az alábbi Bad Wolves-féle feldolgozásához tervezett vokálokat rögzíteni Londonban, de a stúdiózásra már nem került sor, így az amerikai metálzenekar a felvételt végül az énekesnő nélküli verzióban adta ki január 19-én, a bevételeket Dolores tizenéves gyermekeinek ajánlva:

FRISSÍTÉS: a Bad Wolves-feldolgozás február végén közzétett videoklipje!

.
a bevallottan a Zombie által ihletett Half Jack című régi Amanda Palmer-szerzemény, amit a zongorista-énekesnő az ezredfordulón alapított duójának, a Dresden Dollsnak a 2003-as címnélküli debütalbumán jelentetett meg:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39