A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Ament: American Death Squad – meglepetéslemez a Pearl Jam basszista-vokalistájától

2020. június 28., 17:04

A koronavírus-karantént legteljesebb körű kreativitással azok a zenészek használhatták ki, akik rendes stúdiófelvételeket is tudtak rögzíteni: a heti egy feldolgozást publikáló Green Day-főnök Billie Joe Armstrong, a teljes új albumot készítő Charli XCX meg az együtt karanténozó Oh Wonder-, Whenyoung- és Chromeo-tagok mellett most a Pearl Jam basszista-vokalistája, Jeff Ament is kiadott egy bezártságban felvett ötszámos EP-t (pont miután a Pearl Jam is tartott a héten egy karanténelőadást a Red Hot Chili Peppers-exgitáros Josh Klinghofferrel).

Az 1963-as születésű Jeff Ament (aki idén nyerte el harmadik Grammy-díját a Soundgarden-frontember Chris Cornell posztumusz válogatáslemezének borítótervéért) az anyazenekara és RNDM nevű másik együttese mellett szólóban is aktív volt az elmúlt években – legutóbb 2018-ban adta ki Heaven/Hell című harmadik Ament-albumát, melyen  Angel Olsen énekesnő mellett két Pearl Jam-kolléga, a dobos Matt Cameron és a gitáros Mike McCready mellett is közreműködött vendégként.

A zenekar 2020 tavaszától betervezett turnéjának lemondása (2021-re halasztása) nyomán előállt fölös energiáit Jeff a karantén alatt dalszerzésbe fektette. „Minden reggel visszavonultam a stúdióba, azzal a céllal, hogy naponta írok egy-egy dalt, bármilyen szar is lesz. . . Ezek az elsők közt előtört dalok voltak. Nyersek és tömörek” – mondja a multiinstrumentalistaként és énekesként is kompetens szerző a most megjelentetett ötszámos/hétperces American Death Squad anyagról, amit a járvány és az annak amerikai kezelésében tapasztalható kormányzati ostobaság és alkalmatlanság ihletett (a címbeli halálosztag erre utal).

Ament az EP-t augusztusban kiadja vinyl kislemezen is, ahol az A-oldalra a zongorás szerzemények, a B-oldalra pedig a gitáron született egyperces rockdalok kerülnek. A meglepő Roxy Music-hangulatú The Divine Perfume nyitódal egy bizarr hasbeszélőbáb-klipet is kapott.

Piano Side
1. The Divine Perfume
2. No Papers

Gits Side
1. Loss Leader
2. Killer
3. Revenge

.
a legutóbbi 2018-as Heaven/Hell album, a Safe In The Carban Angel Olsen, Matt Cameron és Mike McCready közreműködésével:

01. The Noise The Noise
02. The Door
03. Safe In The Car
04. Hyperphagia
05. Drugs
06. Moment Of Impact
07. The Voices
08. Somewhere
09. Are You Truing?
10. Choose Your Colour
11. Only One

.
Jeff 12 húros gitáron és billentyűkön játszott a Pearl Jam e heti karanténprodukciójában, ahol a zenekar az idei Gigaton album Dance Of The Clairvoyants kislemezdalát adta elő, a tervezett turnén előzenekari posztot kapott RHCP-exgitáros Josh Klinghoffer vokáljával:

.
a legutóbbi Pearl Jam-klip májusból, a Josh Wakely által rendezett Retrograde, melyben a klímaaktivista Greta Thunberg is feltűnik:

o

PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51