A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Amikor a népdal villanylovon vágtat: megjelent az Interurban elektronikus formáció Hegyek című dala

2023. június 6., 14:24

Az Interurban elektronikus formáció első dala 2021-ben jelent meg, ekkorra datálják megalakulásukat. Zeneileg az old skool drum&bass áll legközelebb stílusukhoz, dalszövegeiket pedig olyan népdalokból kölcsönzik, melyek üzenete ma is megállja a helyét. Emellett olyan ikonikus előadókból inspirálódnak, mint David Bowie, a Depeche Mode, a Nine Inch Nails vagy épp a Portishead és a Massive Attack, de zenéjükben felfedezhető a klasszikus afro-beat és a jazz-blues vonal is.

A dalok futurisztikus hangzásvilága Imó sci-fi rajongásából fakad, ami egyértelműen tetten érhető dalaik hangulatában és hangszerelésében egyaránt. A zenekar énekesnője, Márti, már hosszú ideje, kiaknázatlan forrásként tekint a magyar népdalkincsre és szeretné, ha ezeket szélesebb közönségréteg is megismerhetné, mégpedig úgy, hogy modern köntösbe öltöztetik őket. Előszeretettel használnak különböző hangmintákat a zenei alapokban, legutóbbi dalukba például mezőgazdasági nagygépek hangját samplingelték.

Legújabb dalukról, mely Hegyek címmel jelent meg így mesélt Márti: „Ez a dal annyira szép és átható, hogy egyszerűen muszáj volt megcsinálni. Széleskörben ismert – talán azt is mondhatjuk, hogy kissé elcsépelt –, ezért mindenképpen dukált neki az új köntös, egy saját refrénnel kiegészítve. Talán így egy kicsit meglepőre sikeredett, de mi nagyon szeretjük.”

A dal szövege ma is nagyon aktuális: arról szól, amikor valakinek el kell hagynia a szülőföldjét, amit az Ukrajnában zajló háború kapcsán sajnos manapság sokaknak meg kell élniük. Van azonban egy másik, átvitt értelemben vehető olvasata is: egy olyan élethelyzetre reflektál a szöveg, amikor az ember mélyreható lelki változásokon megy keresztül és nagyon nehezen engedi el a régi berögződéseit, barátait. A folyamat kezdetben nagyon megterhelő, és egy ponton jobb lenne visszafordulni, ahogy visszatekintünk a régi életünkre, de mégis megyünk tovább. A dal hangulata inkább a megélés folyamatában kialakuló dühöt közvetíti, mintsem a helyzet okozta elkeseredettség érzést. A határozott elektronikus zenei környezet ezt támasztja alá.

Az alkotói folyamat során a zenei alap születik meg először és ebből inspirálódva választanak ki egy adott népdalt, aminek lüktetéséhez, szövegvilágához és üzenetéhez igazítják a már meglévő zenei alapot. Jelen esetben, a fő zenei motívumot mintázott cimbalomból, szitárból és szintetizátorból állították elő így létrehozva egy organikus hatást a rengeteg elektronikus elem mellé.

„Előfordul, hogy ez a folyamat megakad egy ponton, ahonnan egyszerűen nem tudjuk kimozdítani. Pont ez történt a most megjelent Hegyek című dallal is, ami miatt majdnem a kukában végezte. Volt néhány hónap, amikor egyenesen gyűlöltem, mert annyira megváltozott a hangulata, hogy már nem hallottam bele, azt, ami miatt beleszerettem. De végül sikerült átlendíteni és visszahozni egy jóval kidolgozottabb formában azt, ami először megragadott” – meséli Márti a dal születéséről.

Az Interurban magasabb fordulatszámra kapcsol az elkövetkező időszakban – nyáron egy tőlük szokatlanul populáris hangzásvilágú, életvidám dallal jelentkeznek majd, ősszel pedig megjelenik első nagylemezük, de készülnek egy izgalmas képi anyaggal is, melyet még idén megismerhet a közönségük.

 Fotó: Szőke Csaba

Két Parkos fellépése után LP 2024. március 7-én a Budapest Arénában ad koncertet!
szept. 28., 15:39
Giant Rooks – monumentális indie-rock himnuszok a Dürer Kertben
szept. 27., 10:14
Talponálló | 2023.09.25. (Podcast)
szept. 26., 12:46