A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Anika: Change – a berlini énekesnő 11 év után érkező második albumáról

2021. június 8., 3:46

Az angol születésű, de már egy évtizede Berlinben élő költő-énekesnő Anika (teljes nevén: Annika Henderson) a posztpunk/dub alapú 2010-es debütalbumától a 2013-as EP-jén át a 2016-os 99 Luftballons átdolgozásáig a Portishead-főnök Geoff Barrow-val és annak BEAK> zenekarával dolgozott, majd a következő öt évben a mexikói zenészekkel alapított experimentális Exploded View együttesének három lemeze mellett elektronikus Dave Clarke-, Sam Shackleton-, PBDY-, Les Gordon-, I Like Trains- és Tricky-kollaborációkkal jelentkezett. Idén szólóban tér vissza: tavaszi Finger Pies klipdala után Change címmel jelentett be új albumot.

Az 1987-es születésű Anika politikai újságíróból lett afféle XXI. századi Nico-figura, így nem véletlen, hogy 2021. július 23-án – több mint egy évtized után – megjelenő második szólóalbumát az elmúlt néhány év világeseményei ihlették Donald Trump felemelkedésétől bukásáig, a környezetpusztítás eszkalációjától a koronavírus-járványig, no meg olyan máig ható hatvanas évekbeli könyvek, mint a Hannah Arendt-féle Eichmann Jeruzsálemben: Tudósítás a gonosz banalitásáról vagy Rachel Carson tengerbiológus Néma tavasz című műve a nemzetközi környezetvédő mozgalom hajnaláról.

A változás szükségességét – akár egyéni, akár társadalmi szinten – tárgyaló Change nagylemez Anika egyszemélyes munkájaként indult Berlinben, majd a tavalyi járványhelyzet alatt az Exploded View svéd származású tagja, Martin Thulin is át tudott jönni Mexikóból Európába, így végül az ő társproduceri segítségével készült el a kilencszámos anyag. Az albumbejelentéséhez a hipnotikus címadó dalt is közzétették, melyhez Anika ismét Sven Gutjahr rendezővel forgatott klipet.

.
az album számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón:

Twin Shadow – újabb klipdalok a dominikai-amerikai producer-énekes ötödik albumáról
jún. 21., 3:13
Laura Mvula feat. Simon Neil: What Matters – klipduett a Biffy Clyro frontemberével
jún. 20., 20:30
Natalie Imbruglia: Build It Better – videoklip a hat év után érkező új Firebird albumról
jún. 19., 17:18
Idles-, Soccer Mommy- és Starcrawler-számok a Dark Nights: Death Metal Soundtrack albumon
jún. 18., 5:59