A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Animált Nick Cave lesz az egyik főszereplője egy új svéd sorozatnak

2022. június 17., 12:43

Måns Mårlind svéd rendező-forgatókönyvíró állítólag megálmodta a sztorit, melyben Nick Cave, valamint a svéd alternatív rockzene helyi királya, Thåström együtt sétálnak Stockholm utcáin, miközben az élet nagy kérdéseiről filozofálgatnak.

Hogy legyen még két apró csavar a történetben, a készülő filmsorozat, melynek Before They Were Gods lesz a címe, animációs lesz, és mint a cím is utal rá, még az előtt játszódik, hogy Nick Cave és Thåström híressé váltak volna, konkrétan a 14 éves verzióik sétálnak és beszélgetnek Stockholm utcáin. A készítő Måns Mårlind félálomban látta maga előtt a jelenetet, azt ragadta meg és írt belőle egy tévésorozatra való forgatókönyvet. Aztán a világ legnagyobb tartalomgyártó cége, a Banijay Group az ötlet mellé állt, majd a Brokendoll nevű svéd animációs cég is. A Banijay portfóliója elég tekintélyes, a Big Brothertől kezdve a Survivorön át olyan tévésorozatok fejlesztésében vesznek/vettek részt, mint a Peaky Blinders vagy a Black Mirror.

Maga Måns Mårlind is elég jó filmográfiával bír, a filmeket és sorozatokat pedig állandó alkotótársával, Björn Steinnel együtt készíti. Hogy a Before They Were Gods esetében is így lesz-e, nem tudni, a hírekben egyelőre nem merült fel az alkotótárs neve. Mårlind a mozik tekintetében eddig inkább közepes alkotásokkal rukkolt elő, az igazi terepe a tévé és a sorozatok. Részt vett a svéd-dán koprodukcióban készült, kultikus Bron/Broen évadainak fejlesztésében, mint forgatókönyvíró, és olyan erősebb, krimisorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Midnight Sun vagy a Netflixnek készített Shadowplay.

A Before They Were Gods-ban Måns Mårlind két rajongva tisztelt zenei hőse, Nick Cave és Thåström – akik a való életben sosem találkoztak egymással – fiatalok, jó barátok és még fogalmuk sincs arról, hogy pár év múlva jelentős rockisten válik belőlük. Az utcán lógnak, láncdohányoznak, olcsó bort és olcsó sört isznak, és keresik a végső igazságot, az örök szépséget meg a szerelmet – utóbbit mindketten a titokzatos és gyönyörű bringás lányban, Linneaban találják meg. Az Albert Camus rajongó Thåström kettejük közül a kőkemény egzisztencialista, akit érdekel a közélet meg a politika is, és mindig tömören, lényegre törően fogalmaz. Az ifjú Nick Cave pont az ellenkezője, inkább Dionüszoszt kedveli, és az agnoszticizmusban hisz, miközben egy romantikus lélek, egy örök álmodozó, akiből csak úgy dőlnek a szavak.

Amikor megkérdezték a két zenészt, hogy mit szólnak a sorozathoz, Thåström mindössze annyit mondott, hogy mindig is szeretett volna rajzfilmfigura lenni, Nick Cave pedig a maga elmés-trükkös módján azt válaszolta, hogy olyan rég volt már, hogy 1971-ben nem járt és nem találkozott Thåströmmel, hogy szívesen megnézné, hogy miket nem csináltak akkor együtt.

Hogy mikor kerül a képernyőre a nemzetközi forgalmazásra szánt animációs sorozat, most még nem tudni, de mind Nick Cave, mind Thåström – akik ugyanabban az évben is születtek – épp turnézik, úgyhogy amíg megkapjuk őket rajzolva, addig megnézhetjük őket élőben. Nick Cave-et senkinek nem kell bemutatni, de akik nem ismernék a Skandinávia szerte jól ismert Thåströmöt, ő az Ebba Grön nevű punkbandában kezdte, majd a Rymdimperiet és az Imperiet nevű new wave zenekarokban folytatta, aztán az indusztriál-rock Peace Love & Pitbullsban, manapság pedig a Sällskapet élén látható, miközben 1989 óta számos szólólemezt is kiadott.

Az AIDS világnapja alkalmából, 20 évvel megjelenése után, rengeteg bónusszal felkerült a streaming felületekre a nagyszerű Fela Kuti tribute album
dec. 2., 11:50