A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Anohni: It’s All Over Now, Baby Blue / Be My Husband – kislemez Bob Dylan- és Nina Simone-átdolgozásokkal

2020. augusztus 3., 18:50

A transznemű énekes Anohni (született: Antony Hegarty, 1971) az elektronikus alapú 2016-os Hopelessness című legutóbbi albuma, a 2017-es Paradise EP-je és 2018 tavaszán közzétett Miracle Now című szerzeménye óta csak különféle kollaborációkkal jelentkezett a dél-afrikai meleg popsztár Nakhane, az experimentalista producer Oneohtrix Point Never és a filmzeneszerző J. Ralph társaságában. Most 2020-ban egy feldolgozás-kislemezt kapunk tőle Bob Dylan és Nina Simone egy-egy 1965-ös dalával.

A brit születésű, de tízéves kora óta Amerikában élő énekes már az  Antony And The Johnsons projektjével  is kiadott néhány emlékezetes Dylan-átiratot, mint az I’m Not There – Bob Dylan életei című 2007-es Todd Haynes-filmhez készített Knockin’ On Heaven’s Door és a 2010-es Thank You For Your Love EP-jén publikált Pressing On, melyeknél kísérőzenészei közt ott volt gitárosként a freak folk dalnok Kevin Barker is – és vele kettesben rögzítette a most közzétett It’s All Over Now, Baby Blue feldolgozást is.

Egy délután vettük fel még néhány évvel ezelőtt. Abban az időben feldolgoztam pár Bob Dylan-dalt, Hal Willner producer biztatott rá, akit idén áprilisban vesztettünk el a koronavírus-járványban. Mikor nemrég újrahallgattam ezt a felvételt, a MOST jutott eszembe, a jelen és talán a jövő szenvedései iránti nosztalgia émelygése” – mondja Anohni az október 2-án vinyl kislemezen is megjelenő It’s All Over Now, Baby Blue verziójáról, melynek B-oldalára egy másik 1965-ös dal átiratát tette: a 2000-es évtized második felének Antony And The Johnsons-koncertjein többször is előadott szubmisszív Be My Husband (Légy a férjem!) című Nina Simone-dal érdekessége, hogy nem a néhai fekete polgárjogi aktivista zongorista-énekesnő írta, hanem abuzív férje és menedzsere, Andy Stroud.

Íme a kislemez, melynek A-oldalas számához egy klipet is összevágtak kilencvenes évekbeli Antony And The Johnsons-videókból:

a kislemezre került dalok az eredeti énekesek 1965-ös előadásában:

.
Antony Hegarty korábbi Bob Dylan-feldolgozásai: a Knockin’ On Heaven’s Door filmdal 2007-ből. . .

. . .a 2010-es Antony & The Johnsons-EP-n megjelent Pressing On. . .

. . . és a kettő között publikált I Was Young When I Left Home átirat, melyet a National-gitáros Bryce Dessnerrel és annak producer fivérével, Aaron Dessnerrel rögzített az AIDS-ellenes küzdelmet támogató 2009-es Dark Was The Night segélylemezre:

PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51