A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Anohni: It’s All Over Now, Baby Blue / Be My Husband – kislemez Bob Dylan- és Nina Simone-átdolgozásokkal

2020. augusztus 3., 18:50

A transznemű énekes Anohni (született: Antony Hegarty, 1971) az elektronikus alapú 2016-os Hopelessness című legutóbbi albuma, a 2017-es Paradise EP-je és 2018 tavaszán közzétett Miracle Now című szerzeménye óta csak különféle kollaborációkkal jelentkezett a dél-afrikai meleg popsztár Nakhane, az experimentalista producer Oneohtrix Point Never és a filmzeneszerző J. Ralph társaságában. Most 2020-ban egy feldolgozás-kislemezt kapunk tőle Bob Dylan és Nina Simone egy-egy 1965-ös dalával.

A brit születésű, de tízéves kora óta Amerikában élő énekes már az  Antony And The Johnsons projektjével  is kiadott néhány emlékezetes Dylan-átiratot, mint az I’m Not There – Bob Dylan életei című 2007-es Todd Haynes-filmhez készített Knockin’ On Heaven’s Door és a 2010-es Thank You For Your Love EP-jén publikált Pressing On, melyeknél kísérőzenészei közt ott volt gitárosként a freak folk dalnok Kevin Barker is – és vele kettesben rögzítette a most közzétett It’s All Over Now, Baby Blue feldolgozást is.

Egy délután vettük fel még néhány évvel ezelőtt. Abban az időben feldolgoztam pár Bob Dylan-dalt, Hal Willner producer biztatott rá, akit idén áprilisban vesztettünk el a koronavírus-járványban. Mikor nemrég újrahallgattam ezt a felvételt, a MOST jutott eszembe, a jelen és talán a jövő szenvedései iránti nosztalgia émelygése” – mondja Anohni az október 2-án vinyl kislemezen is megjelenő It’s All Over Now, Baby Blue verziójáról, melynek B-oldalára egy másik 1965-ös dal átiratát tette: a 2000-es évtized második felének Antony And The Johnsons-koncertjein többször is előadott szubmisszív Be My Husband (Légy a férjem!) című Nina Simone-dal érdekessége, hogy nem a néhai fekete polgárjogi aktivista zongorista-énekesnő írta, hanem abuzív férje és menedzsere, Andy Stroud.

Íme a kislemez, melynek A-oldalas számához egy klipet is összevágtak kilencvenes évekbeli Antony And The Johnsons-videókból:

a kislemezre került dalok az eredeti énekesek 1965-ös előadásában:

.
Antony Hegarty korábbi Bob Dylan-feldolgozásai: a Knockin’ On Heaven’s Door filmdal 2007-ből. . .

. . .a 2010-es Antony & The Johnsons-EP-n megjelent Pressing On. . .

. . . és a kettő között publikált I Was Young When I Left Home átirat, melyet a National-gitáros Bryce Dessnerrel és annak producer fivérével, Aaron Dessnerrel rögzített az AIDS-ellenes küzdelmet támogató 2009-es Dark Was The Night segélylemezre:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39