A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Another Sky: Fell In Love With The City – videoklip az első album bejelentéséhez

2020. június 24., 8:34

Az első albumát most bejelentő londoni Another Sky együttesről olyan karakteres hangú nők köré szerveződött brit zenekarok juthatnak eszünkbe, mint a London Grammar, The xx, Arthur Beatrice, Wolf Alice, Daughter vagy a korai Florence + The Machine – a finom neoklasszikus hangszerelési megoldásokban és monumentális sodrású indie rockban egyaránt kompetens kvartett billentyűs-gitáros frontlányának, Catrin Vincentnek egészen páratlan énekhangja van. „Az emberek azt mondják, úgy hangzom, mint egy férfi. Lehet, hogy így legalább figyelnek is rám.

Mintha két hangom lenne: van ez a puha, suttogós hang, ami nagyon magasra tud menni, aztán meg van hirtelen ez a mérges mellhang. Idővel valahogy összevontam a két hangot” – mondja Catrin, aki 2013-ban költözött egy begyepesedett közép-angliai kisvárosból Londonba, ahol a Goldsmiths University hallgatójaként talált zenésztársaira: a basszistalány Naomi Le Dune-nak az amerikai MuteMath és a Radiohead ambiciózussága, a gitáros Jack Gilbertnek a Talk Talk és a Coldplay himnikussága, Max Doohan dobosnak pedig Four Tet és Bonobo elektronikus ritmusai jelentették a fő inspirációt, míg a dalszerző-énekesnőnek a hasonlóan androgün hangú Tracy Chapman és a kanadai dzsessz-folk nagyasszony Joni Mitchell a meghatározó hatásai.

A XIX. századi amerikai költőnő Emily Dickinson Van ám egy másik ég című verse nyomán elnevezett Another Sky néhány kislemezdal és két EP, a 2018-as Forget Yourself és a 2019-es Life Was Coming In Through The Blinds után 2020. augusztus 7-re jelentette be I Slept On The Floor című első albumát. A legkorábbi számoknak még maguk a tagok voltak a producerei, a tavalyi második EP-n a Coldplay mellől ismert Rik Simpsonnal dolgoztak, az idei felvételeiken viszont már Jolyon Thomasszal (a Sigur Rós-producer Ken Thomas fiával), aki a bevezetőben említett Daughter együttes 2013-as debütalbuma óta U2-, Royal Blood-, Slaves- és Nilüfer Yanya-lemezeken is producerkedett.

A múltidejű egyes szám első személyű  I Slept On The Floor albumcím az dalszerző-énekesnő szülővárosában megélt szorongásaira és folytonos rosszulléteire utal (a gyakori éjszakai hányingerek miatt praktikusabbnak érezte, ha nem az ágyában, hanem a fürdőszobában alszik a földön), a Londonba költözéssel azonban maga mögött tudta mindezt hagyni – hogy ott a kinyílt világban már más léptékű problémákra fókuszáljon dalszövegeiben: klímaváltozás, toxikus kapcsolatok, erőszak, nemi és társadalmi egyenlőtlenségek, Brexit, Donald Trump. . .

Az e heti lemezbejelentéshez közzétett új szám, a zenekar korai szerzeményei közül átmentett Fell In Love With The City szintén a nagyvárosban való felszabadulásról szól, míg az énekesnő saját rendezésében – rajongóktól kölcsönkért régi mini DV kamerákkal – forgatott videoklip a tavalyi amerikai turnézásuk képeivel még jobban kiterjeszti ezt az érzést.

a másik idei klipdal, a Brave Face márciusból:

a Capable Of Love kislemezdal animációs videója 2019 szeptemberéből:

a tavaly júniusi Life Was Coming In Through The Blinds EP, melyről a címadó szám mellett a nyitó klipdal is átkerül az albumra:

The Cracks
Apple Tree
Life Was Coming In Through The Blinds
I Don’t Hate You

.
az albumra átkerülő legrégebbi felvétel, az Avalanche, és a szintén 2018 nyaráról való Chillers kislemezdal:

.
a zenekar Forget Yourself című debütáló EP-je 2018 márciusából:

Forget Yourself
Fighting Bulls
All That We Do Create
The Water Below

.

az I Don’t Hate You élőben egy tavalyi BBC-rádiófellépésen. . .

. . .és egy live mashup feldolgozás a Love It If We Made It című The 1975-slágernek, a Sam Fender-féle Dead Boysnak és a 3,000 Miles című 2005-ös Tracy Chapman-dalnak az elemeiből:

.
az album borítója és számlistája:

Another Sky: I Slept On The Floor (2020)

01 How Long?
02 Fell In Love With The City
03 Brave Face
04 Riverbed
05 The Cracks
06 I Slept On The Floor
07 Life Was Coming In Through The Blinds
08 Tree
09 Avalanche
10 Let Us Be Broken
11 All Ends
12 Only Rain

LP Giobbi feat. Little Boots: Meet Again – karantén-house dal egy Vera Lynn-sláger mintájára
Júl. 13., 18:24
Zella Day – klipdalok a Black Keys frontemberével készült EP-ről
Júl. 12., 23:59
SoKo: Looking For Love – videoklip az új Feel Feelings albumhoz az Earth frontemberével
Júl. 11., 20:32
Massive Attack: Eutopia – új EP az Algiers, a Young Fathers és Saul Williams közreműködésével
Júl. 10., 11:28