A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Another Sky: Fell In Love With The City – videoklip az első album bejelentéséhez

2020. június 24., 8:34

Az első albumát most bejelentő londoni Another Sky együttesről olyan karakteres hangú nők köré szerveződött brit zenekarok juthatnak eszünkbe, mint a London Grammar, The xx, Arthur Beatrice, Wolf Alice, Daughter vagy a korai Florence + The Machine – a finom neoklasszikus hangszerelési megoldásokban és monumentális sodrású indie rockban egyaránt kompetens kvartett billentyűs-gitáros frontlányának, Catrin Vincentnek egészen páratlan énekhangja van. „Az emberek azt mondják, úgy hangzom, mint egy férfi. Lehet, hogy így legalább figyelnek is rám.

Mintha két hangom lenne: van ez a puha, suttogós hang, ami nagyon magasra tud menni, aztán meg van hirtelen ez a mérges mellhang. Idővel valahogy összevontam a két hangot” – mondja Catrin, aki 2013-ban költözött egy begyepesedett közép-angliai kisvárosból Londonba, ahol a Goldsmiths University hallgatójaként talált zenésztársaira: a basszistalány Naomi Le Dune-nak az amerikai MuteMath és a Radiohead ambiciózussága, a gitáros Jack Gilbertnek a Talk Talk és a Coldplay himnikussága, Max Doohan dobosnak pedig Four Tet és Bonobo elektronikus ritmusai jelentették a fő inspirációt, míg a dalszerző-énekesnőnek a hasonlóan androgün hangú Tracy Chapman és a kanadai dzsessz-folk nagyasszony Joni Mitchell a meghatározó hatásai.

A XIX. századi amerikai költőnő Emily Dickinson Van ám egy másik ég című verse nyomán elnevezett Another Sky néhány kislemezdal és két EP, a 2018-as Forget Yourself és a 2019-es Life Was Coming In Through The Blinds után 2020. augusztus 7-re jelentette be I Slept On The Floor című első albumát. A legkorábbi számoknak még maguk a tagok voltak a producerei, a tavalyi második EP-n a Coldplay mellől ismert Rik Simpsonnal dolgoztak, az idei felvételeiken viszont már Jolyon Thomasszal (a Sigur Rós-producer Ken Thomas fiával), aki a bevezetőben említett Daughter együttes 2013-as debütalbuma óta U2-, Royal Blood-, Slaves- és Nilüfer Yanya-lemezeken is producerkedett.

A múltidejű egyes szám első személyű  I Slept On The Floor albumcím az dalszerző-énekesnő szülővárosában megélt szorongásaira és folytonos rosszulléteire utal (a gyakori éjszakai hányingerek miatt praktikusabbnak érezte, ha nem az ágyában, hanem a fürdőszobában alszik a földön), a Londonba költözéssel azonban maga mögött tudta mindezt hagyni – hogy ott a kinyílt világban már más léptékű problémákra fókuszáljon dalszövegeiben: klímaváltozás, toxikus kapcsolatok, erőszak, nemi és társadalmi egyenlőtlenségek, Brexit, Donald Trump. . .

Az e heti lemezbejelentéshez közzétett új szám, a zenekar korai szerzeményei közül átmentett Fell In Love With The City szintén a nagyvárosban való felszabadulásról szól, míg az énekesnő saját rendezésében – rajongóktól kölcsönkért régi mini DV kamerákkal – forgatott videoklip a tavalyi amerikai turnézásuk képeivel még jobban kiterjeszti ezt az érzést.

a másik idei klipdal, a Brave Face márciusból:

a Capable Of Love kislemezdal animációs videója 2019 szeptemberéből:

a tavaly júniusi Life Was Coming In Through The Blinds EP, melyről a címadó szám mellett a nyitó klipdal is átkerül az albumra:

The Cracks
Apple Tree
Life Was Coming In Through The Blinds
I Don’t Hate You

.
az albumra átkerülő legrégebbi felvétel, az Avalanche, és a szintén 2018 nyaráról való Chillers kislemezdal:

.
a zenekar Forget Yourself című debütáló EP-je 2018 márciusából:

Forget Yourself
Fighting Bulls
All That We Do Create
The Water Below

.

az I Don’t Hate You élőben egy tavalyi BBC-rádiófellépésen. . .

. . .és egy live mashup feldolgozás a Love It If We Made It című The 1975-slágernek, a Sam Fender-féle Dead Boysnak és a 3,000 Miles című 2005-ös Tracy Chapman-dalnak az elemeiből:

.
az album borítója és számlistája:

Another Sky: I Slept On The Floor (2020)

01 How Long?
02 Fell In Love With The City
03 Brave Face
04 Riverbed
05 The Cracks
06 I Slept On The Floor
07 Life Was Coming In Through The Blinds
08 Tree
09 Avalanche
10 Let Us Be Broken
11 All Ends
12 Only Rain

Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03
Róisín Murphy: CooCool + Can’t Replicate – új számok DJ Koze közreműködésével
márc. 9., 0:39
Sleaford Mods feat. Perry Farrell: So Trendy – klipdal a Jane’s Addiction-frontemberrel
márc. 6., 18:07