A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Arcade Fire: Baby Mine + Iko Iko – átiratok a Dumbo betétdalából és egy New Orleans-i sztenderdből

2019. március 11., 14:48

A Dumbo című 1941-es Walt Disney-rajzfilm Betty Noyes által énekelt Baby Mine című betétdalából a Tim Burton-féle 2019-es élőszereplős adaptációhoz nemcsak a norvég énekesnő Aurora készített feldolgozást, de a kanadai Arcade Fire is: a mozikba március végén kerülő film utolsó előzetesében hallható félperces részlet után most itt a teljes szám is. A zenekar házaspárját, Win Butlert és Régine Chassagne-t közben egy másik feldolgozással, az Iko Iko című ötvenes évekbeli New Orleans-i rhythm & blues klasszikusnak a friss átiratával is hallhatjuk.

Az Arcade Fire a 2017-es Everything Now album, illetve annak kislemez- és klipsorozata (Everything NowCreature ComfortSigns Of LifeElectric BluePut Your Money On Me, We Don’t Deserve Love, Chemistry) után most ezt az új felvételt Butlerék igazi családi vállalkozásaként készítette el: az 1941-es rajzfilmben a Butler testvérpár nagypapája, a néhai Alvino Rey (1908–2004) által híressé tett Sonovox nevű talk box-előfutár effekthangszer is hallható volt, és most a Baby Mine betétdal feldolgozását is azzal zárták, míg a nagyapa régi gitárjait előszedő Win mellett öccse, Will Butler thereminen játszott, a mamájuk (Alvino Rey lánya, Liza Butler) hárfázott, Régine pedig az éneklés mellett dobolt is, sőt még a házaspár ötéves kisfia is besegített triangulumon.

az Arcade Fire-felvétel egy részlete a Dumbo legutóbbi mozielőzetesében:

.
az Arcade Fire házaspárjának másik friss feldolgozása, a Iko Iko című New Orleans-i sztenderd haiti kreol betétekkel spékelt Iko Kreyòl átirata, melyet a Haitiból való Lakou Mizik kollektíva és két New Orleans-i együttes, a 79rs Gang és a Preservation Hall Jazz Band tagjaival közösen rögzítettek. . .

. . . de Win Butler készített belőle egy külön remixet is DJ Windows 98 lemezlovas-művésznevén:

FRISSÍTÉS: ez utóbbi verzióhoz október 21-én egy videoklipet is bemutattak!

.
a dal 1953-as eredetije James Crawfordtól, még Jock-A-Mo címmel Sugar Boy & His Cane Cutters név alatt. . .

. . . és világslágerré lett 1964-es Iko Iko verziója a Dixie Cups csajtriótól:

.
az Arcade Fire legutóbbi videója, a Chemistry 2018 júniusából, a zenekar történetének legrosszabb számához méltóan béna klip:

David Byrne: The Fat Man’s Comin’ – karácsonyi dal a kövér Télapóról
dec. 2., 17:30
Gaz Coombes – klipdalok a Supergrass-frontember új Turn The Car Around szólóalbumáról
nov. 30., 10:51
Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08