A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Arcade Fire: Baby Mine + Iko Iko – átiratok a Dumbo betétdalából és egy New Orleans-i sztenderdből

2019. március 11., 14:48

A Dumbo című 1941-es Walt Disney-rajzfilm Betty Noyes által énekelt Baby Mine című betétdalából a Tim Burton-féle 2019-es élőszereplős adaptációhoz nemcsak a norvég énekesnő Aurora készített feldolgozást, de a kanadai Arcade Fire is: a mozikba március végén kerülő film utolsó előzetesében hallható félperces részlet után most itt a teljes szám is. A zenekar házaspárját, Win Butlert és Régine Chassagne-t közben egy másik feldolgozással, az Iko Iko című ötvenes évekbeli New Orleans-i rhythm & blues klasszikusnak a friss átiratával is hallhatjuk.

Az Arcade Fire a 2017-es Everything Now album, illetve annak kislemez- és klipsorozata (Everything NowCreature ComfortSigns Of LifeElectric BluePut Your Money On Me, We Don’t Deserve Love, Chemistry) után most ezt az új felvételt Butlerék igazi családi vállalkozásaként készítette el: az 1941-es rajzfilmben a Butler testvérpár nagypapája, a néhai Alvino Rey (1908–2004) által híressé tett Sonovox nevű talk box-előfutár effekthangszer is hallható volt, és most a Baby Mine betétdal feldolgozását is azzal zárták, míg a nagyapa régi gitárjait előszedő Win mellett öccse, Will Butler thereminen játszott, a mamájuk (Alvino Rey lánya, Liza Butler) hárfázott, Régine pedig az éneklés mellett dobolt is, sőt még a házaspár ötéves kisfia is besegített triangulumon.

az Arcade Fire-felvétel egy részlete a Dumbo legutóbbi mozielőzetesében:

.
az Arcade Fire házaspárjának másik friss feldolgozása, a Iko Iko című New Orleans-i sztenderd haiti kreol betétekkel spékelt Iko Kreyòl átirata, melyet a Haitiból való Lakou Mizik kollektíva és két New Orleans-i együttes, a 79rs Gang és a Preservation Hall Jazz Band tagjaival közösen rögzítettek. . .

. . . de Win Butler készített belőle egy külön remixet is DJ Windows 98 lemezlovas-művésznevén:

FRISSÍTÉS: ez utóbbi verzióhoz október 21-én egy videoklipet is bemutattak!

.
a dal 1953-as eredetije James Crawfordtól, még Jock-A-Mo címmel Sugar Boy & His Cane Cutters név alatt. . .

. . . és világslágerré lett 1964-es Iko Iko verziója a Dixie Cups csajtriótól:

.
az Arcade Fire legutóbbi videója, a Chemistry 2018 júniusából, a zenekar történetének legrosszabb számához méltóan béna klip:

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59