A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Art Brut: Hospital! – videoklip +FRISSÍTÉS: Wham! Bang! Pow! Let’s Rock Out! – a teljes visszatérő album

2018. október 5., 17:52

Az Art Brut nevű briliáns brit art-punk/indie rock zenekar, mely a Pixies-főnök Black Francis (azaz Frank Black) produceri segítségével felvett legutóbbi két stúdióalbuma között még a 2009-es VOLT Fesztiválra is eljutott, idén hét év után új nagylemezzel tér vissza: a november 23-ra várható Wham! Bang! Pow! Let’s Rock Out! albumról a címadó klipdal után most a lemezbejelentéshez egy Hospital! című újabb beharangozó számot is kaptunk, melynek vicces klipjében a frontember Eddie Argos egy Eggie Argos nevű törött tojásként énekli meg egy némét kórházban töltött heteit.

Eddie a zenekarának 2013-ból való legutóbbi számai (Arizona Bay, We Make Pop Music) és a Morrissey zeneszerző-gitárosával, Boz Boorerrel készített 2014-es Girl From Atlanta kislemeze után most 2018-ban ismét Art Brut-dalokkal jelentkezik, és ennek nagyon örülhetünk, az új album bejelentésének pedig még jobban. A frontember mellett két eredeti alapítótárssal, a szólógitáros Ian Catskilkinnel és Freddy Feedback német basszistalánnyal (az új tagok közt pedig a Wedding Present-dobos Charlie Laytonnal) felvett visszatérő Wham! Bang! Pow! Let’s Rock Out! lemez – mely címadásával a 2005-ös Bang Bang Rock & Roll debütalbumhoz kanyarodik vissza – az angol folkzenész Jim Moray stúdiójában és produceri segédletével készült.

Az 1979-ben Kevin Macklinként született Eddie énekbeszédét, fanyar humorú szövegeit és előadói karizmáját leginkább olyan legendás rocktörténeti figurákhoz szokás hasonlítani, mint Jarvis Cocker (Pulp), a néhai Mark E. Smith (The Fall) vagy az amerikai new wave-előfutár Jonathan Richaman (The Modern Lovers), és most ez utóbbi példaképének egyik legkorábbi dalától, az 1971-es Hospitaltól kölcsönözte a címet az új Art Brut-számhoz, melyben saját kórházi élményeit meséli el. Berlinbe költözése után 2005-ben majdnem meghalt hashártyagyulladásban, és a komplikációk miatt végül csaknem egy hónapig kórházban kellett feküdnie, s bár megfogadta, hogy nem fog ebből dalt írni, végül csak nem bírt magával. A másfél évtizede indult Art Brut életművében eddig is akadtak rendkívül szórakoztató klipdalok, és most ezek sorába illeszkedik a Hospital! tojásvideója is.

.
az Art Brut visszatérő Wham! Bang! Pow! Let’s Rock Out! albumának számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón:


.
egy 2009-es Art Brut-interjú magyar nyelven itt olvasható!

.
ha már szó került, itt van az 1971-ben rögzített Hospital című szerelmes szám a bostoni dalszerző-gitáros-énekes Jonathan Richman hetvenes évek első felében működő együttesétől, a Modern Loverstől, melyben a Cars majdani dobosa, David Robinson és az idővel Talking Heads-taggá lett Jerry Harrison billentyűs is ott zenélt:

Arctic Monkeys: Body Paint – újabb klipdal az új The Car album elé +FRISSÍTÉS: fellépés Jimmy Fallonnál
szept. 29., 19:11
Paramore: This Is Why – az új album címadó klipdala
szept. 28., 19:30
Björk feat. Sindri Eldon: Ancestress – klip az énekesnő fiával közös dalhoz
szept. 22., 15:59
The Smashing Pumpkins: Beguiled – klipdal + további számok az ATUM rockoperából
szept. 20., 18:30