A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Art Brut: Wham! Bang! Pow! Let’s Rock Out! – Eddie Argos zenekarának hét év után érkező új albumáról

2018. augusztus 9., 9:56

A Pulp-énekes Jarvis Cocker legjobb tanítványának számító és a néhai The Fall-frontember Mark E. Smith-hez is gyakran hasonlított Eddie Argos (született: Kevin Macklin, 1979) art-punkosan minimalista indie rock zenekara, az Art Brut 2009-ben a VOLT Fesztiválon az év legjobb magyarországi koncertjét adta első három albumának dalaival (Bang Bang Rock & Roll – 2005, It’s A Bit Complicated – 2007, Art Brut vs. Satan – 2009), ám a 2011-es Brilliant! Tragic! után már nem jött újabb sorlemez – most viszont itt egy új dal az őszre várható visszatérő album előfutáraként!

A fanyar humorú szövegeit egyedi énekbeszéddel előadó dandy kinézetű Eddie az elmúlt évtizedben számos projekttel dolgozott, 2010-ben például az akkori barátnőjével, az amerikai Blood Arm együttesből ismert multiinstrumentalista Dyan Valdesszel közös Everybody Was In The French Resistance…Now! együttes élén híres slágerekre (köztük Frank Sinatra-, Bob Dylan-, Michel Jackson- és Avril Lavigne-számokra) írt válaszdalokat adott ki, 2014-ben Morrissey zeneszerző-gitárosával, Boz Boorerrel készített közös felvételt (Girl From Atlanta) és megírta önéletrajzát (Formed A Band), az utóbbi két évben pedig leginkább híres lemezborítókat festett újra saját nyers stílusában. Művészeten kívüli életét ekképpen foglalta össze: „Berlinbe költöztem, majdnem meghaltam hashártyagyulladásban, egy ideig kórházban voltam, született egy fiam, és volt egy hosszú kapcsolatom, aminek vége lett.”

Most végre ismét anyazenekarával hallhatjuk. A nem hagyományos értelemben vett művészek, perifériára szorult emberek, például pszichiátriai betegek naiv és/vagy agresszív hatású alkotásaira használt francia art brut (avagy angolul outsider art) kifejezés nyomán elnevezett együttes mostani felállásában a hajdani társak közül már csak a szólógitáros Ian Catskilkin és a német basszistalány Freddy Feedback van mellette, de az új tagok közt a Wedding Present dobosát, Charlie Laytont is megtalálhatjuk.

Vigyázz, bazmeg! Visszatértünk és megfiatalodtunk! Az Art Brut megjelenik a bulidban, akár akarod, akár nem!” – mondja Eddie Argos a zenekar visszatérő dala, a Wham! Bang! Pow! Let’s Rock Out! kapcsán, mely egy házibulin játszódik, ahol hőseink sörösüvegekbe hamuznak, mindent megisznak, amit találnak, és ami a legfontosabb: „új barátokat szereznek”.

FRISSÍTÉS: a dal állatos-szöveges videója!

.
a két legutóbbi Art Brut-szám, a 2013-as Art Brut Top Of The Pops válogatásalbum Arizona Bay és We Make Pop Music című dalai:

Eddie Argos a Morrissey-gitáros Boz Boorer legutóbbi szólóalbumához készült Girl From Atlanta című közös 2014-es kislemezdallal. . .

. . . és a Dyan Valdesszel közös Everybody Was In The French Resistance…Now! projekt 2010-es Fixin’ The Charts, Vol. 1 albumának G.I.R.L.F.R.E.N. (You Know I’ve Got A) című számával, mely az Avril Lavigne-féle Girlfriend slágerre válaszul íródott:

.
néhány híres Art Brut-dal még az előző évtizedből:

Formed A Band

Emily Kane

Good Weekend

Direct Hit

Modern Art

ez utóbbi dal a 2009-es soproni VOLT Fesztiválon:

.
egy 2009-es Art Brut-interjú magyar nyelven itt olvasható!

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39