A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Atari Teenage Riot: Reset – Alec Empire együttesének új albuma

2015. február 7., 14:50

A berlini Alec Empire több budapesti szólófellépés (például egy 2009-es Nine Inch Nails-előzenekari poszt) után 2010-ben újjáalakított Atari Teenage Riot nevű legendás digital hardcore együttesével is visszatérő vendég lett nálunk. Tavaly elkészült Reset című albumuk most február 9-én végre rendes megjelenést kap – itt hallható a maxikra került Fuck Buttons-, Klaxons– és Andrew Weatherall-remixekkel együtt.

Az 1972-ben Alexander Wilke néven Nyugat-Berlinben született producer-énekes-aktivista Alec Empire a nyolcvanas évekbeli Atari számítógépekről elnevezett (és zenéjét máig azokra alapozó) Atari Teenage Riot élén csinálta végig a kilencvenes évtizedet, mialatt antináci politikus elektro-indusztriál-techno-punk zenekara németsége ellenére is komoly nemzetközi tényezővé tudott válni – a rokon stílusok legnagyobb sztárjaival turnéztak együtt. A Rage Against The Machine-gitáros Tom Morello társaságában felvett Rage kislemez után 2000-ban leálltak (az MC-jük, az alsó kép bal szélén látható Carl Crack egy éven belül meg is halt), de a japán anyától és német apától Texasban született Nic Endo billentyűs-énekesnő utána Empire szólóprojektjeiben is folyamatos közreműködő maradt – és végül az ATR-t is együtt alapították újjá egy évtized kihagyás után (a másik női tag, a szólóelőadóvá lett Hanin Elias a tervek ellenére végül nem vett részt az összeállásban).

atari-99a

Az elhunyt Crack helyén előbb a brooklyni CX KiDTRONiK lett az új MC-jük (vele készítették a 2011-es Is This Hyperreal? albumot), majd pedig 2012 elejétől a londoni Rowdy SuperStar (itt Magyarországon mindkét fekete rapperrel láthattuk őket, az előbbivel a 2010-es A38-koncertjükön, az utóbbival a 2013-as Fekete Zaj fesztiválon a Dürer Kertben). Ez a három éve működő új hármas felállás jegyzi a Japánban már 2014 tavaszán megjelent aktuális – szokásosnál könnyebben befogadható, a harcos politikai üzenetet néhol popslágeres formákba öntő – Reset albumot, melynek hivatalos kiadására a világ többi részén egészen mostanáig kellett várni (korábban is volt már, hogy Alecék a japán piacon egy-két hónappal korábban adtak ki valamit, de ekkora csúszásuk még sosem volt). A nemzetközi terjesztést hivatalosan február 9-én kapó 42 perces lemezanyagot a zenekarvezető tegnap a Mixcloudon, majd a SoundCloudon is közzétette egyben, egy rövid bevezetővel – de itt már dalonként is hallgatható az alábbi Bandcamp-lejátszón.

az októberi Modern Liars EP számai a Fuck Buttons, a Klaxons és a J1M1 kislemezdalhoz hozzányúló Andrew Weatherall remixeivel:

a januári J1M1 EP számai további remixekkel + a végén a teljes album a Mixcloudnak egybefolyatva Alec Empire konferanszával:

01. J1m1
02. Street Grime
03. Reset
04. Death Machine
05. Modern Liars
06. Cra$H
07. New Blood
08. Transducer
09. Erase Your Face
10. We Are From The Internet

.
a J1M1 klipje:

a Modern Liars animációs videója:

az előző albumnak, a 2011-es Is This Hyperreal?-nek a leghíresebb protest songja, a Black Flags, melynek kislemezverziójába a politikus kaliforniai The Coup funk-hiphop kollektíva vezére, Boots Riley is beszállt – a klipje pedig a WikiLeaks, az Anonymus és az Occupy mozgalmak dicséretét zengi és Julian Assange beszédével indul:

az ATR legnagyobb pillanata, 1999. május 1-jén a berlini tüntetésen való lázítással, rendőrrohammal és a zenekar letartóztatásával:

a lázítás a zenekar 2010-es visszatérése idején is sikerült a Berlin melletti Fusion fesztiválon tartott meglepetésfellépéssel, ahol a Revolution Action című klasszikus dal közben elszabadult a tömeg:

www.atari-teenage-riot.com

Lana Del Rey szereplése apja, a zongorista Rob Grant első lemezén
jún. 9., 9:16
PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47