A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Aurora: Running With The Wolves – első EP és klip a norvég énekesnőtől

2015. június 10., 17:29

Pályájuk kezdetén járó énekesnőket bemutató sorozatunkban az amerikai (Ryn Weaver, RÉN, Tei Shi), kanadai (Alessia Cara), ausztrál (Courtney Barnett), ír (SOAK), brit (Jetta, Indiana, Marika Hackman, Flo Morrissey), holland (Bea), francia (Cléa Vincent, Ibeyi) és svéd lányok (Dotter, Seinabo Sey, Natali Felicia) mellett szerepelt már norvég tehetség is (Sasha Siem), és most itt egy újabb: a 18 éves Aurora májusban adta ki első EP-jét és a címadó dalhoz ma jött meg a videoklip.

Aurora Aksnes 1996. június 15-én született Bergenben, abban a városban, ahol a Röyksopp alakult, és ahonnan a norvég zenetörténet olyan jeles figurái származnak, mint Edvard Grieg (1843–1907), Erlend Øye és Eirik Glambek Bøe (Kings Of Convenience), Sondre Lerche… no meg a templomgyújtogató gyilkos black metal szörny Varg Vikernes (Burzum). A kis Aurora egy talált játékzongorán tanult meg autodidakta módon zenélni és dalokat írni, és ebbéli tevékenységét hosszú éveken át még családja elől is titkolta. Elsőként 2012-es Puppet című Aurora Aksnes-dal járta be a blogoszférát, aztán az Alexandria Quartet nevű norvég rockzenekar frontemberének, Odd Martin Skålnesnek a társszerző-produceri segédletével készült Awakening 2013-ban már rádiós játszást és díjakat is hozott, 2014-ben pedig szerződést is a patinás Decca céggel és az amerikai piacot megcélzó független Glassnote kiadóval (Mumford & Sons, Chvrches, Flo Morrissey stb.).

aurora-duo

A folkos dalszerző-előadói hagyomány és az elektronikus popzene közt mozgó, kedvencei közt a korai Bob Dylant, Leonard Cohent és Björköt emlegető (de Gojira- és Mastodon-koncertekre is lelkesen járó) norvég lányka a már csak Aurora keresztnév alatt jegyzett tavaly év végi Under Stars után idén májusban már kiadhatott egy négyszámos EP-t is (Running With The Wolves), melyet a Runaway klipdal és a címadó szerzemény harangozott be, és ma – alig egy héttel az énekesnő 19. születésnapja előtt – már ez utóbbihoz is érkezett egy látványos videoklip James Alexandrou rendezésében.

az első Aurora-klip, a februári Runaway a brit fotós Kenny McCracken rendezésében:

a négyszámos májusi Running With The Wolf EP két további dala, az In Boxes és a Little Boy In The Grass:

.
az Under Stars című iTunes-kislemezdal 2014 decemberéből:

az Awakening 2013-ból:

a Puppet még 2012 végéről:

.
a még kiadatlan Murder Song idén januárban a hollandiai Eurosonic fesztiválon Odd Martin Skålnes akusztikus gitárkíséretével:

a negyvenes évekből való Nature Boy című sztenderd friss feldolgozása. . .

. . . és a Running With The Wolves élőben, kamarazenekari kísérettel:

aurora-side1

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39