A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Az ágyunk felett kéjesen táncoló füst dallama: Cigarettes After Sex az Akváriumban

2019. május 20., 12:54

Harmadik alkalommal lép fel nálunk az amerikai, közelebbről texasi ambient pop zenekar, amelyiknek egyfelől, vitán felül, az egyik legjobb neve van a popszakmában, másfelől pedig olyan hangzást alakított ki a négyesfogatot vezető dalszerző-énekes Greg Gonzalez, ami alapján nagyon nehéz lenne a Cigarettes After Sexet bármi mással összekeverni. Ezt mindenki tesztelheti is majd június 9-én, vasárnap este az Akváriumban.

Greg Gonzalez az El Paso-i egyetemen tanult zeneszerzést, amikor Cigarettes After Sex néven zenekart alapított 2008-ban. Innen még diplomaszerzés előtt lelépett, és meg sem állt Brooklynig, ahol egy művész moziban kezdett el melózni, közben pedig menthetetlenül belezúgott az európai művészfilmek mestereibe és filmjeikbe, elsősorban Antonioni és Kieslowski munkássága nyűgözte le, belőlük nyerte fő inspirációit a zeneszerzéshez. De hasonlóan mély és meghatározó hatással volt rá David Lynch tévésorozat-klasszikusa, a Twin Peaks és annak Angelo Badalamenti által jegyzett zenéje is. A Cigarettes After Sex különös és különleges világa három stílus, az ambient pop, a  shoegaze és dream pop origójában találta meg a maga helyét. Gonzalezék készítették egymás után a számokat, 2012-től már EP-ket és kislemezeket is kiadtak, a nagy áttörést azonban nem ezek hozták meg, hanem a Youtube-ra felpakolt számaik egyike, a Nothing’s Gonna Hurt You Baby.

A 2017-ben megjelent első nagylemezük így szinte csont nélkül vált azonnal sikerlemezzé, a zenekar pedig világkörüli turnéra indult. Ekkor jutottak el hozzánk is, az A38 Hajón mutatták meg, hogy intim, éjsötét és szívhez szólóan gyönyörű zenéjük, milyen hatást is vált ki élőben. Frenetikusat, természetesen. Egy évvel később már a Szigeten, jóval nagyobb közönség előtt, az A38 Sátorban adtak koncertet, ami bár ismét csak jól sikerült, de azért bebizonyította azt is, hogy a Cigarettes After Sex zenéjének igazi terepe az intim hangulatú kis klub, nem pedig a nagy tömeg előtti fesztiválos fellépés. De hát a siker az jár bizonyos fokú kötelezettségekkel is.

Idén érkezik majd az új lemez, valamikor ősszel vagy télen, így az idei magyarországi koncerten már erről is hallhatunk dalokat a régebbiek mellett. A helyszín ideális lesz: az Akvárium Nagyhallja az A38-hoz hasonlóan klub, csak nagyobb, így többen férnek be, a Sziget fesztiválos zajongásától ugyanakkor mentes. Június 9-én este a lehetőség az álomszerű lebegésre garantált lesz.

Zenei xanax a Jaffa68-tól
júl. 20., 10:07
Lady Gaga már alig várja, hogy együtt bulizzunk – megjelent a Chromatica
máj. 30., 6:05
Link interjú – Szabó Benedekkel (Szabó Benedek és a Galaxisok)
ápr. 7., 10:01
Link interjú Scott Hansennel (Tycho)
febr. 20., 11:59