A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Az AIDS világnapja alkalmából, 20 évvel megjelenése után, rengeteg bónusszal felkerült a streaming felületekre a nagyszerű Fela Kuti tribute album

2022. december 2., 11:50

2002-ben jelent meg a Red Hot-sorozat azon része Red Hot + Riot címmel, ami az 1997-ben elhunyt Fela Kuti előtt tisztelgett, rengeteg, jobbnál-jobb feldolgozással. December 1-jén az AIDS világnapján végre ez a lemez is felkerült a különböző streaming felületekre, ráadásul két órányi bónusszal kiegészülve.

A Red Hot lemezsorozat célja, hogy egyfelől bemutassa a világ zenei sokszínűségét, másfelől pedig az egészségügyi ellátáshoz való egyenlő hozzáférés jogát elősegítse, továbbá azért is szót emel, hogy a megbélyegzés elleni küzdelmet segítse. Fela Kuti nigériai zenész volt, az afrobeat első jeles alkotója, aki nemcsak páratlan tehetségű muzsikus volt, de polgár jogi aktivista is, aki a népe szabadságáért küzdött. Életét tragédiák sora övezte, és az övé is tragikus fordulatot vett, amikor AIDS-beteg lett, és ennek szövődményeként, nem sokkal később szívelégtelenségben elhunyt 1997-ben, 58 évesen. Rengeteg lemezt készített 1970-től kezdve, a leghíresebb az 1977-ben kiadott Zombie (az elnyomó nigériai rendszer erőszakos katonáit nevezte zombiknak), amivel annyira magára haragította a fennálló rendszert, hogy a rátörő katonaság meggyilkolta Fela Kuti édesanyját, feleségeit megerőszakolta, a zenészt pedig megkínozták, összeverték, majd száműzték Nigériából, ahova később visszatért. Bár többször ült börtönben, olyan hatalmas népszerűsége és kultusza volt, hogy az elnyomó rendszer őt magát nem merte eltiporni vagy netán meggyilkolni.

A 2002-ben megjelent Red Hot + Riot Fela Kuti munkássághe előtt tisztelgett olyan előadók személyében, mint – többek között –  Questlove, Mixmaster Mike, Lateef, Dead Prez, Talib Kweli, D’Angelo, Common, Nile Rodgers, Tony Allen, Kelis, Sade, Baaba Maal és a Bugz In The Attic. A streaming felületekre felerült újrakiadás az eredeti nagylemez anyaga mellett két órányi bónuszt tartalmaz, köztük a Sorrow Tears & Blood című dal még 2002-ben felvett, de dobozban maradt verzióját, amit Bilal, a Zap Mama és Common adnak elő. Rajtuk kívül például Sade, Roy Hargrove, Nile Rodgers, Kelis vagy Archie Shepp szerepelnek a bónuszdalokban.