A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Az Arcade Fire-tag Will Butler a héten minden nap dalt írt egy hírből +FRISSÍTÉS: itt hallható az összes!

2015. február 24., 9:01

Míg a svéd gitáros-énekes Jens Lekman újévi fogadalmaként 2015-ben minden héten egy új dallal jelentkezik, addig az Arcade Fire-tag Will Butler (aki a Take My Side és Anna című számokkal beharagozott első szólóalbuma mellett nemrég egy karácsonyi dallal is meglepett minket) még nagyobbat vállalt: hogy ezen a héten minden nap komponál egy dalt a brit The Guardian napilap egyik aznapi híréből!

Az Arcade Fire legfiatalabb tagja mindig híres volt spontán akcióiról, hát most egy interjú során felajánlotta a patinás brit sajtóorgánumnak, hogy minden nap kiválaszt egy friss hírt és dalba önti azt. A most február utolsó hetén zajló kísérletben elsőként, a hétfői hírekből a görög adósság rendezésének aktuális helyzetéről szóló tudósítást választotta. A Clean Monday cím meg onnan jön, hogy az ortodoxoknál tegnap volt a Tiszta hétfő, a Nagyböjt kezdete.

a hétfői hír:
http://theguardian.com/business/live/2015/feb/23/greek-bailout-markeks-rally-ftse-100-reforms-live

a vonatkozó hír a magyar sajtóból:

„Görögország helyzete átmenetileg rendeződhet a péntek esti megállapodás alapján. A február 28-án lejáró uniós támogatási program ugyanis négy hónappal meghosszabbodhat. Ez alatt az időszak alatt kell egy új megállapodást kötnie a feleknek. A görög pénzügyminiszter, Yanis Varoufakis már el is küldte az előzetes javaslatát az EU-IMF párosnak. A hírek szerint ez a dokumentum elsősorban strukturális reformokat tartalmaz, mintsem kiadáscsökkentést. Amennyiben az anyag elnyeri az EU tetszését, akkor a hosszabbítási procedúra február 28-ig lezáródhat. A következő lépésre legkésőbb április végéig sor kerülhet, amikor is a részletes reformprogramot kellene ismertetnie a görögöknek. A márciusi IMF törlesztés, és az EKB júniusi-júliusi törlesztése azonban még mindig nem megoldott.”

a Clean Monday című hétfői Will Butler-szám:

(ez a cikk a héten minden nap frissül az újonnan érkező dalokkal)
.
FRISSÍTÉS: a kedd este megérkezett a második szám, a Smiths-balladákat idéző Waving Flag, melyet két Oroszországgal kapcsolatos hír ihletett, egy 1978-ban moszkvai emigrációban elhunyt dél-afrikai fekete politikus hamvainak hazaszállításáról (amit a 103 éves özvegy az utolsó kívánságaként kért) és a Donyeckben szovjet ünnepet ünneplő ukrán szeparatistákról!

http://theguardian.com/world/2015/feb/23/anti-apartheid-hero-moses-kotanes-remains-repatriated-russia
http://theguardian.com/world/2015/feb/23/ukraine-separatists-soviet-holiday-mens-day-donetsk

.
FRISSÍTÉS 2: itt a harmadik dal, a You Must Be Kidding, melyet a brazíliai São Paulo vízellátásának válságáról szóló szerdai The Guardian-cikk ihletett!

http://theguardian.com/cities/2015/feb/25/sao-paulo-brazil-failing-megacity-water-crisis-rationing

.
FRISSÍTÉS 3: Will Butler a negyedik számot a BRIT Awards gálájáról tervezte írni (mivel előre lehetett tudni, hogy arról biztos lesz cikk a csütörtöki újságban), ám a Nap tömegét 12 milliárdszor meghaladó gigantikus fekete lyuk felfedezése minden más hírnél nagyobb hatással volt rá aznap (az emberiség művészetének a világegyetemhez mért jelentéktelen kicsinységén búslakodó dalba – mely leginkább a David Byrne-szerzeményeket idézi – végül mégis bekerült Madonna neve)!

http://www.theguardian.com/science/2015/feb/26/found-a-black-hole-12-billion-times-the-size-of-the-sun

.
FRISSÍTÉS 4: a By The Waters Of Babylon című pénteki dal az ISIS moszuli múzeumi műtárgypusztításának híréből született, szövegét pedig – a Rivers Of Babylon című reggae klasszikushozhoz hasonlóan – a 137. zsoltárból kölcsönözte (és mivel Will Butler dalíró akciója a hét öt munkanapjára vonatkozott, így ez az ötödik szám egyben az utolsó is)!

http://www.theguardian.com/world/2015/feb/26/isis-fighters-destroy-ancient-artefacts-mosul-museum-iraq

.
FRISSÍTÉS 5: az öt dal sorrendben egybegyűjtve!

kép az alkalmi szobastúdióról, ahol a dalok születtek:

willbutler-room

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39