A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Az Eagles Of Death Metal mellett a U2 és a Foo Fighters is lemondta koncertjeit a párizsi terrortámadás után

2015. november 14., 18:57

A tegnap éjszakai párizsi terrortámadások legtöbb halálos áldozatot követelő helyszíne az Eagles Of Death Metal fellépése volt a Bataclan koncertteremben. Jesse Hughes zenekara túlélte a mészárlást, és azóta lemondta európai turnéjának hátralevő részét (melynek budapesti állomása is lett volna). A Deftones, mely a következő három estén játszott volna a Bataclanban, lemondta fellépéseit, ahogy elmaradnak a U2 hétvégi párizsi koncertjei is – és ma délután a Foo Fighters is lefújta hátralévő turnéját a kontinensen.

Dave Grohlék a keddre tervezett párizsi fellépés után még egy másik francia városban, Lyonban, továbbá Torinóban és Barcelonában is játszottak volna, de ezek a koncertek mind elmaradnak. A szombat-vasárnapi párizsi koncertek lemondásával a U2 turnéja szintén véget ért a kontinentális Európában, mivel Bonóéknak már csak az ír szakasz, néhány belfasti és dublini dátum van hátra november 18. és 28. között (ez utóbbi fellépések sorsáról még nincs hír). A hétvégén a U2 és a Deftones mellett további előadók is lemondták aktuális turnéjuk párizsi koncertjeit, köztük a mexikói-amerikai Le Butcherettes, a kanadai Braids és a finn-francia The Dø is (ez utóbbi tegnap este a terrrortámadások alatt épp a párizsi Olympiában lépett fel telt ház előtt, de a mára betervezett újrázásra már nem kerülhet sor).

eaglesof-bata1

A párizsi események miatt már egy Los Angeles-i koncerteseményt is lefújtak: a három hét múlva új albummal jelentkező Coldplay amerikai idő szerint péntek este (magyar idő szerint ma hajnalban) mutatott volna be friss dalokat egy élő TIDAL-közvetítéssel egybekötött fellépésen, de Chris Martinék az áldozatok iránti tiszteletből az utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy csak egy rövid akusztikus blokkot játszanak pár régi számmal (illetve John Lennon Imagine-jének az alább látható feldolgozásával), és a tervezett nagy show-t az élő közvetítéssel majd csak egy későbbi időpontban tartják meg.

A szakértők aggályai szerint az Európa szívében épp egy zenekar fellépésén lecsapó terrorizmusnak a koncertiparra nézve is tragikus, hosszabb távú következményei lehetnek.

bataclan-aftermath

.
FRISSÍTÉS: egy koncert mindenesetre már volt a vérengzés helyszínén: egy ismeretlen zenész szombaton kora délután odabiciklizett egy zongorával a Bataclannál a helyszínelő rendőrség által kitett kordonok mellé, eljátszotta az Imagine-t, majd távozott! FRISSÍTÉS 2: a zongorista az olasz származású német Davide Martello (művésznevén: Klavierkunst) volt, aki korábban a kijevi Majdan téren és Donyeckben, az isztambuli Taksim téren és az afganisztáni Mazár-e Sarifban is fellépett már hasonló akciókkal!

bataclan-piano

.
FRISSÍTÉS 3:
a következő napokban Marilyn Manson, Jamie Woon, a Motörhead, a Mercury Rev, a Rudimental és a Years & Years is lemondta párizsi koncertjeit, továbbá Prince november végétől tervezett zongorás európai meglepetés-szólóturnéját is elhalasztják a szervezők közlése szerint!

prince-wien-postpone

FRISSÍTÉS 4: az Eagles Of Death Metal végül november 18-án tett ki hivatalos közleményt Facebook-oldalára!

eaglesof-fb

FRISSÍTÉS 5: a Vice magazin november 25-én tette közzé a párizsi események utáni első interjút az Eagles Of Death Metal tagjaival, akik nemcsak a Bataclanban történteket mesélték el saját nézőpontjukból, de arra is ígéretet tettek, hogy vissza fognak térni Párizsba koncertezni, és a turné elmaradt részét is bepótolják majd!

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39