A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Az Élem egy tökéletes pillanatkép arról, hol tartunk zeneileg” – megjelent a Góbé új albuma

2022. január 31., 18:00

Negyedik nagylemezével indítja az évet a csavaros népi popzenében utazó Góbé. A zenekar február 11-én az Akvárium Klubban mutatja be az Élem dalait, ahol a lemezen szereplő vendégek is velük játszanak a nagyszabású lemezbemutatón.

Az Élem az első nagylemez, amelyet a Góbé a megújult felállásban jelentet meg. A 15 éve aktív csapat ugyanis 2020-ban új énekessel és nagybőgőssel kezdett alkotni, Várai Áron és Hegyi Zoltán személyében. Az új tagok pedig új lendületet is hoztak a zenekarba, ennek eredményeként születtek meg az elmúlt másfél évben megjelent dalok, és ezek összessége a most kiadott album is.

Az első pillanattól kezdve magával ragadott a srácok lendülete, gondolkodása és profizmusa. Ez az album számomra egy robosztus mérföldkő. Agyasabb zene, és valóban sokszínű, a zenekar repertoárjában újnak számító stílusok keverednek a lemezen. Az új, izgalmas hangszereknek, valamint Hegyi Zoli fantasztikus bass szólamainak köszönhetően az ember eldobja az agyát! Az alkotás rengeteg ötlettel és stand up jellegű légkörben telt a zenekartól megszokott módonmeséli a lemezkészítésről Várai Áron (VÁron).

„Az első pillanattól éltem az alkotást az új felállással teszi hozzá Czupi Áron (CzÁron), a csapat dobosa. Végig nagyon inspiráló és változatos volt a folyamt. A lemezeinket nem szoktuk egy nagy koncepció alá rendelni, hacsak a népdalokból merítést nem vesszük annak, de az inkább alap filozófiánk. Ezen az albumon betyár témából lett több a szokásosnál. Ezen törjük is a fejünket, hogyan folytassuk, de ez még a jövő muzsikája. Az Élem egy újabb tökéletes pillanatkép arról, hol tartunk ízlésileg, zeneileg. Az összes apró hangját imádom, úgyhogy nyugodt szívvel ajánlom minden érzelmi helyzetben, bármilyen társaságban és napszakban.”

 GÓBÉ – ÉLEM:

Az Élem dalaiba a zenekar a tőlük megszokott és szeretett módon emel be kortárs könnyűzenei elemeket a népzenébe, megtartva a tradicionális formát: „Továbbra is a népzene táplálta és inspirálta a számokat, aminek köszönhetően a népdalok szövegei és az új kabát, amit kaptak, remek légkört, életérzést sugároznak. Van itt vidámság, csalfaság, téboly, történelem, néha kendőzetlen őszinteség, de balladai komolyság is” – foglalja össze a lemez témáit és hangulatát VÁron.

A lemezen több vendég is szerepel, ezúttal azonban a közreműködők terén is kikacsintottak a folk világából: „Szerettünk volna vendéget hívni, korábban is szívesen dolgoztunk másokkal, de a szcénánkból eddig nem léptünk ki ilyen esetekben. Busa Pista viszont evidens volt mind a betyár téma miatt, mind azért, mert gyerekkorom óta követem a Zubolyban és az Irie Maffiában. Dongó (Szokolay „Dongó” Balázs) pedig a Pekulár dalt teszi teljessé, mert ilyen pikulázás nélkül nem élhet az éterben egy pekulárról szóló dalunk” – mondja CzÁron. Emellett az este vendégei lesznek még a Góbé FolkSide tagjai is, azaz Vizeli Bálint (hegedűs) és Timár András (nagybőgős), akik a zenekar népi felállásának állandó tagjai.

Az Élem lemezbemutatója február 11-én, az Akvárium Klubban lesz, ahol különleges fény és vizuál teszi majd teljessé az élményt. A Góbé előtt a Zajnal játszik majd. Az Élem elérhető az összes streaming felületen és CD-n is megjelenik a Fonó Records gondozásában.

Lemezbemutató Facebook-esemény

Jegyek

Itt vannak az első Music Hungary díjátadó győztesei
dec. 2., 11:52
Krém | 2022.12.01. (Podcast)
dec. 1., 22:09