A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Az elhunyt David Bowie előtt tisztelgő feldolgozások

2016. január 12., 17:05

Amint az várható volt, David Bowie hétfő reggeli halálhíre után a zenészkollégáktól folyamatosan érkező részvétnyilvánító, tisztelgő és emlékező posztok mellé már zenei tiszteletadásokat is kapunk: az ex-Yes-tag Rick Wakeman a BBC rádióban már hétfő éjjel elzongorázta a Life On Mars?-t (aminek az 1971-es eredetijében is ő játszott), a National-frontember Matt Berninger az EL VY projekt élén elénekelte a Let’s Dance-t Stephen Colbert tévéműsorában, míg a Spoon és Divine Fits együttesek éléről ismert Britt Daniel a Never Let Me Downt rögzítette akusztikus gitáros verzióban – és ez a sor egyre csak bővül majd (ez a cikk pedig folyamatosan frissül).

A National frontembere és az EL VY másik tagja, a gitáros-billentyűs Brent Knopf (ex-Menomena, Ramona Falls) a hétfő éjszakai The Late Show with Stephen Colbert vendégeként a műsor házizenekarának kíséretében adták elő az 1983-as Let’s Dance-t:

.
az 1987-es Never Let Me Down akusztikus feldolgozása Britt Danieltől a Spoon együttes SoundCloud-oldalán:

spoon-britt-acoustic

.
Rick Wakeman a BBC 2 rádióadásában elevenítette fel az 1971-es Life On Mars? zongoratémáját:

wakeman-bbc2

.
az amszterdami Cut_ elektropop duó a 3FM rádió stúdiójában hétfő este Iggy Pop és David Bowie 1976-ban közösen írt China Girljével:

cut-bowie

.
FRISSÍTÉSEK:

Január 12-én a kaliforniai Smash Mouth is közzétett egy feldolgozást, az Under Pressure című 1981-es Queen & David Bowie-slágerből:

smashmouth-ziggy

.
Madonna január 12-én a houstoni koncertjén énekelte el a Rebel Rebel című 1974-es Bowie-dalt:

madonna-bowie16

.
Az Egyszer című film főszereplőjeként és Oscar-díjas zeneszerzőjeként világhíressé lett ír dalnok, a Frames-frontember Glen Hansard január 12-én éjjel az elhunyt énekes New York-i háza előtt adta elő az Ashes To Ashes című 1980-as Bowie-szerzeményt:

hansard-bowie

.
A tavalyi Szigeten is fellépett angol dalszerző-gitáros-énekes Passenger (született: Michael David Rosenberg, 1984) január 13-án tette közzé az 1969-es Space Oddity feldolgozásának videóját:

passanger-bowie-txt

.
Elton John január 13-én éjszaka a Los Angeles-i Wiltern Theatre színpadán a Space Oddity téma variációjával vezette fel Rocket Man című saját slágerének előadását:

elton-up

.
A vermonti dalszerző-gitáros-billentyűs-énekesnő Grace Potter (Grace Potter And The Nocturnals) a Fantasztikus labirintus című 1986-os Bowie-film egyik betétdalából, az As The World Falls Downból készített éteri feldolgozást, melyet egy saját rendezésű videóval tett közzé január 15-én:

gracepotter-fb

.
Bruce Springsteen a hűséges The E Street Band kíséretében január 16-án aktuális The River Tour 2016 pittsburghi nyitókoncertjén az 1974-es Rebel Rebelt adta elő Bowie tiszteletére!

bowie-springsteen2

bowie-springsteen-zig2

.
Január 16-án a mexikói Todos Santos Music Festivalon az R.E.M. zenészei, Peter Buck és Mike Mills (meg az elmúlt két évtizedben minden R.E.M.-albumon és -turnén közreműködő Scott McCaughey) a Sleater-Kinney egyik frontcsajával, Corin Tuckerrel játszották el a Rebel Rebelt, amint az az alábbi videón a 9. percnél látható. . .

. . . Scott McCaughey és Mike Mills pedig néhány Wilco-taggal az All The Young Dudes című 1972-es David Bowie-szerzeményt is előadták:

.
Robbie Williams és Rufus Wainwright a zongorista-producer Guy Chambers kíséretével énekelték el az 1971-es Changest, de erről a január 16-án közzétett home videóról az első versszak lemaradt:

robbie-rufus

.
Január 19-én az Afghan Whigs-frontember Greg Dulli közzétett egy remek feldolgozást a Modern Love című 1983-as Bowie-slágerből:

dulli-modernlove

.
Az amerikai R&B-popsztár Miguel január 25-én egy hollywoodi klubesten – Waves című saját szerzeményének előadása előtt – akusztikus gitáros kísérettel énekelt egy részletet a Space Oddityből, melyet már egy októberi interjújában is egyik kedvenc dalaként emlegetett!

miguel-bowie

.
A Wilco február 5-én a teljes tagságával is játszott Bowie-dalt, a Space Oddityból egy akusztikus verziót a brooklnyi Kings Theatre-ben!

.
A Red Hot Chili Peppers szintén február 5-én dolgozott fel egy Bowie-dalt, az 1973-as Aladdin Sane albumról való Cracked Actort a Los Angeles-i Ace Hotelben egy Bernie Sandersnek rendezett adománygyűjtő koncerten, ahol Chad Smith lábdobjára a 74 éves amerikai elnökjelölt-aspiráns arcát festették rá a szóban forgó ikonikus lemezborító Ziggy-villámjával!

rhcp-berniebowie

Másnap, február 6-án a San Franciscó-i RHCP-koncerten pedig a Starman című 1972-es Bowie-slágert játszották el!

.
Március 4-én Chicagóban a Sons Of The Silent Age nevű helyi tribute zenekar koncertjének sztárvendégeként Sinéad O’Connor a Life On Mars?-t és a McCoys együttes Bowie által 1973-ban feldolgozott Sorrow című dalát énekelte!

sinead-bowiechicago

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39